Десислава Радева нарече лидерите на ПП ибрикчии и еничари

Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си

Румен Радев и Десислава Радева
Румен Радев и Десислава Радева Източник: БГНЕС

"Знаете ли, че в Османската империя за главни ибрикчии са избирали главно еничари?! Сигурно и любов е пламвала." Това написа в профила си във фейсбук президентската съпруга Десислава Радева. Посланието й е допълнено от песента на Таркан Kuzu Kuzu (Агне, агне, бел. ред.).

 

Постът на Десислава Радева
Постът на Десислава Радева Източник: Скрийншот/Facebook

Еничарите са били едни от най-фанатичните воини в Османската армия. Еничар значи "нов войник". Те са били от християнски семейства, насилствено вземани от родителите им чрез т.нар. кръвен данък и обучавани във вярност на султана. Нямали са скрупули дори да убият истинските си родители. Най-вероятно съпругата на президента визира лидерите на ПП, а хулите й са предизвикани от скандалния запис на среднощното заседание на изпълнителната им комисия, където се говори как ще бъдат изгонени кадрите на Румен Радев отвсякъде, ще му бъдат взети службите за сигурност и той ще си остане без никаква власт като английската кралица.

 

Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността "Главен ибрикчия", който е и едно от най-доверените лица на султана.

 

Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ибрикчии, а цяла "сюрия", предвождана от "Главния ибрикчия" – същински жрец в "храма" на султана. Съществуват твърдения, че за голям период от време за главни ибрикчии са избирали главно еничари. На кого ли са станали ибрикчии еничарите на Радева?

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени