Децата на служебния премиер Стефан Янев са назначени без конкурс в БЕХ и "Булгаргаз"

Това става ясно от отговор на министъра на енергетиката на въпрос на депутата Димитър Янев от ГЕРБ-СДС

Костадин и Екатерина Яневи и баща им Стефан Янев
Костадин и Екатерина Яневи и баща им Стефан Янев

Синът и дъщерята на служебния премиер Стефан Янев са назначени без конкурс на апетитни длъжности в държавните дружества "Булгаргаз" и Български енергиен холдинг. Това се посочва в отговор на министъра на енергетиката Андрей Живков на депутатски въпрос.

 

Министърът на енергетиката Андрей Живков отговаря писмено на депутата от ГЕРБ-СДС Димитър Янев за две лица, за които се съобщаваше, че работят в държавната енергетика. И във въпроса на депутата, и в отговора на министъра имената за заличени, но от контекста става ясно, че са за децата на премиера Стефан Янев.

 

Министър Живков съобщава, че е поискал информация от Българския енергиен холдинг и от "Булгаргаз". От отговора става ясно, че едното лице, което е от мъжки пол, е назначено в БЕХ на 18 април 2017 г., когато Янев е вицепремиер в кабинета на Огнян Герджиков, а енергиен министър е Николай Павлов. Да припомним, че този служебен кабинет управлява от 27 януари до 4 май 2017 г. Това лице е назначено на длъжността "младши експерт" в дирекция "Проекти".

 

Името му все пак се съобщава в изречението, в което е написано за повишението му. "В периода след назначаването, спрямо показаните от Костадин Янев делови качества, същият е бил преназначен от длъжността "младши експерт" в отдел "Газови проекти" на длъжността "експерт газови проекти" в същия отдел на диекция "Проекти", отговаря Живков.

 

Второто лице, за което се разбира, че е от женски пол, е назначено в "Булгаргаз" на длъжността "младши експерт" в отдел "Международно сътрудничество и връзки с обществеността" на 1 юни 2020 г.,когато бащата не е в управлението на държавата. Към момента е "експерт" в същия отдел.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени