Димитър Ганев: Опасно е даден кандидат, подкрепен от една партия, да казва, че не е неин кандидат

Ние сме си почти офшорна зона. Темата не е толкова щекотлива за нас, коментира актуалната тема Страхил Делийски

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: Wikipedia
"Опасно е даден кандидат, подкрепен от една партия, да казва, че не е неин кандидат. Това може да му коства дистанция между него и електората. Това разграничаване от ГЕРБ може да не даде толкова негативни резултати, заради ненависта към алтернативния кандидат. Вотът ще е заради общия враг – Румен Радев. Симпатизантите на ГЕРБ ще гласуват за проф. Анастас Герджиков, въпреки разграничаването му". Това каза в предаването "Още от деня" социологът от "Тренд" Димитър Ганев. Той допълни, че избирателната активност на тези избори ще е по-висока. 
 
Не виждам пряко отношение на разкритията от досиетата "Пандора" в предизборната кампания. Едва ли това ще е препъни камък пред кандидатите, добави социологът. "Ние сме си почти офшорна зона. Темата не е толкова щекотлива за нас. По-важно е да се разкрие откъде са парите в тези офшорни зони", добави другият коментатор - политологът Страхил Далийски.
 
"Тонът на г-н Лозан Панов срещу опонентите му за президентския пост беше конфронтационен, но това е нормално. Има концепция за предизборна кампания за всеки един от тях. Панов трябва да се покаже различен от Радев и Герджиков. По-скоро това са основните претенденти за поста", обясни Ганев.
 
"Всички претенденти влизат в кампанията, говорейки на най-близките си привърженици, което е странно. Хубаво е да има инициативни комитети, защото така партиите ще се свържат с гражданското общество. Ако погледнете структурата на трите инициативни комитети, тя е сходна. Това говори, че е насочена един тип гражданска енергия", изтъкна Страхил Делийски.
 
"В самата демократична общност има разделение. Основно предизвикателство за Лозан Панов е, че част от демократичната общност може да подкрепят Румен Радев на първия тур. Инициативните комитети са скрити коалиции. Брандираш кандидатът, за да го направиш по-приемлив за избирателите", подчерта Димитър Ганев.
 
"Става въпрос едновременно за два избора по различен начин. ГЕРБ ще имат интерес да доминират в президентските избори, но не и в парламентарните", анализира Делийски.
 

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени