Димитър Ганев, Тренд: Не знаем кой ще спечели, но знаем кой ще управлява

Изборите ще се ршат в България, не в чужбина, категоричен е той

Димитър Ганев
Димитър Ганев Източник: БГНЕС
Знаем кой ще е победител, но не знаем кой ще управлява - така коментира ситуацията в студиото на NOVA Димитър Ганев от "Тренд", който представи последното социологическо изследване на агенцията. "Виждаме лека ерозия при ГЕРБ и лек ръст в ИТН. Важна е мобилизацията в последните дни на кампанията", коментира социологът. Двете тенденции - ерозията на ГЕРБ и лекия ръст на ИТН може и да се обърнат, тъй като разликата между тях е в рамките на статистическата грешка. Последните седмици и дори дни ще са решаващи, така както стана и на предишните избори, когато 20% от целия избирателен корпус реши да гласува в последните три дни. Най-силният фактор ще е избирателната активност, като при по-висока активност в сравнение с предишните избори (от порядъка на 56-58%) може да се очаквам победа на ИТН, тъй като партията на Слави Трифонов разполага с електорална периферия. При избирателна активност от 50% - ще се види паритет, а при активност под 50% може да се очаква победа на ГЕРБ.
 
"Електоратът на ГЕРБ е силно мобилизиран, докато при ИТН нещата не стоят така. За сметка на това, партита на Слави има периферия, която може да се мобилизира при висока активност", коментира Димитър Ганев. Третото място на БСП изглежда сигурно, тъй като дистанцията й с втория и четвъртия е сериозна и трудно може да бъде преодоляна. Затова и другата интрига - за четвъртото място е интересната. И двете партии - Демократична България и ДПС разполагат с ресурс в чужбина. Димитър Ганев заяви, че неговите очаквания  са този резултат да се реши именно там, но каква ще е мобилизацията в чужбина не може да се прецени, тъй като социолозите не правят проучвания извън границите на България. Той накратко коментира и прогнозите на ВМРО за вероятното силно изкривяване на вота вследствие на гласуването в Турция.
 
Социологът не споделя това очакване, което ВМРО обговарят през последните седмици. Според Димитър Ганев не е възможно да се постигне такава активност в чужбина, така че тя да повлияе съществено на резултатите тук. Според него вотът от чужбина е около 5-6 % от целия вот. "Изборите ще се ршат в България, не в чужбина", категоричен е той. И допълни, че не трябва тежестта на вота в чужбина да се хиперболизира. Те не решават вота за парламент, обясни Ганев и посочи мандатите - 5 или 6 на брой, който се решават от този вот. Останалите партии не променят нищо драстично спрямо изборите на 4 април и все още не се знае дали Българските патриоти (ВМРО, НФСБ и Воля) ще преминат бариерата от 4%. Дори и да я преминат няма да променят нищо драстично в картината на Българския парламент. Наличието на парламентарна група на Българските патриоти просто ще намали тежестта на т.нар. протестни партии. От друга страна, според Димитър Ганев, самите протестни партии нямат потенциала да пораснат с още 30 мандата, така че да разполагат с мнозинство. Винаги ще трябва да има и четвърти, който да подкрепя едно тяхно правителство.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени