Димитър Гърдев, международен секретар на ИТН: Четвърти ден не можем да отворим документ, който е представен на българската държава. На какво се дължи?

"България не може да бъде оставена в този момент без да разгледа нещо от изключителна важност. Днес е Съветът на ЕС", заяви той

Димитър Гърдев
Димитър Гърдев Източник: ИТН

Френското предложение за РСМ е работен документ от Франция, която председателства Съвета и в него са взети под внимание различни предложения. Това не е български документ, за да може да бъде квалифициран като предателство или някакво отстъпление. Това заяви в "Денят започва" Димитър Гърдев, Международен секретар на "Има такъв народ".

 

Върху това предложение обаче трябва да се работи и е изключително важно да бъде разгледано в НС и МС, каза той. Предложението е добро, ако бъде отработено. Да бъде разгледано във външна комисия и да бъде представено в парламента, призова Гърдев.

 

Има неща, по които има забележки - и към езика и към това, че се използва терминът "малцинство", но те могат да бъдат изработени с позицията на България. Много е важно обаче какво представлява двустранният протокол между България и Северна Македония, категоричен е още Гърдев.

 

Той разкритикува решението на МС този документ да бъде изпратен директно в комисията по външна политика без да бъде обсъден в кабинета. Нарече "изключително странно" решението, след като документът е бил внесен от Външно министерство Външната комисия да "затвори в петък по този важен въпрос".

 

"Четвърти ден не можем да отворим документ, който е представен на българската държава. На какво се дължи? Някой да го обясни. Какво се прави? Саботаж? Не го казвам - но може би", каза той.

 

"България не може да бъде оставена в този момент без да разгледа нещо от изключителна важност. Днес е Съветът на ЕС, след два дни е конференцията Западни Балкани-ЕС, следва Европейски съвет, където ще бъде поставено това и ще се иска мнението на България", каза той.

 

Гърдев смята, че напрежението от страна на президента е насочено само към управляващите. "Неговата функция е да бъде равноотдалечен и от политическите процеси и партии, но да бъде основно ангажиран с две неща - външната политика и политиката по сигурност и отбрана, и той е ангажиран точно по тези въпроси", каза Гърдев.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

ЦИК предложи на президента Румен Радев да насрочи нов избор за общински съветници в община Хасково

На 8 април ВАС остави в сила решението на Административен съд – Хасково, с което обяви за недействителен избора на общинските съветници в община Хасково

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени