Димитър Гърдев от ИТН се усъмни, че Кирил Петков е имал двойно гражданство при назначаването му за министър

Въпросът на депутата е депозиран на 11 август и трябва да получи устен отговор от министър Светлан Стоев в пленарната зала на 20 авгус

Димитър Гърдев
Димитър Гърдев Източник: ТВ Европа

Депутатът от парламентарната група на "Има такъв народ" Димитър Гърдев е адресирал въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет.

 

Гърдев се позовава на медийни публикации в средствата за масова информация, в които се твърди, че министърът на икономиката е имал канадско гражданство, което в разрез с българското законодателство.

 

"Моля да бъде изяснено чрез официално запитване към канадската страна или наличната информация в МВнР дали гореспоменатите твърдения отговарят на истината. Задавам въпроса си във връзка с императивната разпоредба на чл. 110 от Конституцията на Република България, че членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани. Ако се установи, че служебният министър на икономиката и друго гражданство към момента на назначаването му, то това ще е в разрез в Конституцията", пише Гърдев във въпроса си до външния министър.

 

Въпросът на депутата е депозиран на 11 август и трябва да получи устен отговор от министър Светлан Стоев в пленарната зала на 20 август, по време на редовния петъчен парламентарен контрол, показва справка на интернет страницата на законодателната институция.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени