Димитър Главчев: Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона

В лицето на руската агресия срещу Украйна, трябва да останем силно ангажирани с подкрепа за Киев

Димитър Главчев на Парламентарната асамблея на НАТО в София
Димитър Главчев на Парламентарната асамблея на НАТО в София Източник: Пресцентър на МС

Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност. Това заяви служебният министър Димитър Главчев в речта си по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО.

 

"Членството ни в НАТО е цивилизационен избор, това е гаранция за сигурност. То послужи за вдъхновение и мотивация на поколения българи, също така бе мощен стимул за важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната. Историческо постижение е запазване на мира в продължение на 75 години. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност, затова военният алианс трябва да продължи да изпраща ясно и силно възпиращо послание срещу всякакви агресивни действия към уязвимите партньори. Във военния алианс присъстват обединени свободни и демократични държави, които колективно защитават сигурността си" допълни служебният премиер.

 

Димитър Главчев и Йенс Столтенберг
Димитър Главчев и Йенс Столтенберг Източник: Пресцентър на МС

"НАТО остава неизменен гарант за нашата сигурност и просперитет. В лицето на руската агресия срещу Украйна, трябва да останем силно ангажирани с подкрепа за Киев. Необходимо е и да инвестираме много повече във възпиращи и отбранителни способности. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа и споделените ни демократични ценности. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Чрез седем решения на НС предоставихме широк набор от помощ на Украйна - политическа, военна, хуманитарна и за възстановяване", коментира Главчев.

 

"НАТО доказва все повече значимостта си и способността да се изправя пред новите предизвикателства пред сигурността. На Срещата на върха във Вашингтон ще бъдат приети решения, които ще затвърдят способността на алианса да отбранява всеки сантиметър от съюзническата територия и да възпира всеки потенциален агресор. Очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим, дългосрочен механизъм за подпомагане сигурността на Украйна, който да е финансово обезпечен.

 

Подобряването на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили ще осигури мост към бъдещо членство на страната в НАТО. Тази сесия е особено важна и защото и колеги от Швеция вземат участие като пълноправни членове. Процесът на разширяване допринася за укрепване на евроатлантическата зона на сигурност. Наложително е постоянното укрепване на противопоставянето на всички заплахи - както на дезинформацията, така и хибридните такива", заяви Главчев.

 

Той поясни, че подобряването на оперативната съвместимост на украинските сили ще осигури мост към бъдещото членство.

"Очакваме да се обърне внимание и на Западните Балкани. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа. Подкрепата на Украйна и възстановяването на суверинитета е съществено за установяване на траен мир в Европа. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна колкото е необходимо. Предоставихме помощ - политическа, военна, хуманитарна", добави Димитър Главчев.

Според него НАТО следва да продължи да изпраща ясно послание и да съдейства за засилване на устойчивостта.

"Гарантирането на необходимите ресурси е ключово. Дезинформацията и други хибридни заплахи застрашават нашата устойчивост. В тази връзка предложението за изграждане на център за устойчивост на демокрацията придобива все по-голямо значение. Историческо постижение на НАТО е запазването на мира. През 2025 г. Параламентарната асамблея ще чества 70 години от създаването си нека се радваме да сме част от лианса и с готовност да си сътрудничим още по-тясно", каза още Димитър Главчев.

 

Още от "Политика"

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ (ВИДЕО)

Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах на президента, че съм бил три мандата премиер, четири ще бъдат в повече, уточни Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Ето кой народен представител ще влезе в парламента на мястото на Христо Иванов

Лидерът в оставка на "Да, България" обяви след предсрочните парламентарни избори, че се оттегля както от председателския пост в партията, така и от депутатското си място

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени