Димитър Манолов, КТ "Подкрепа": Хубаво е лицемерието на управляващите да има граници!

КНСБ ще остане в протестна готовност

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа"
Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" Източник: Zonanews

На пресконференция днес участниците от страна на работодатели, синдикати и някои браншове в преговорите с правителството, разясниха какво са постигнали.


Васил Велев, АИКБ заяви:  "Цените за месец май ще бъдат за крайните потребители такива , каквито са били за април. И битовите и индустриалните ще плащат на цени за май, такива каквито са били за април. Няма да се заменя един монопол с друг ще има истинска диверсификация, така, че да се търси най-добра цена, която да е конкурентна".


Според Добри Митрев устойчиво решение за проблемите е в най-кратък срок да се внесе законопроект, който да гарантира цените на ел, енергията. "Относно газа очакваме с дългосрочни договори да постигне по-добра цена от тази, в която имаме в момента", смята той. 


Относно проблемите в сектора "транспорт", срещата с Кирил Петков ще е утре - 17 май. "Работи се в посока спешна законова промяна, договорите със строителите да бъдат индексирани с ръста на цените на горивата. Започнало е разплащане на пътните строители, вече са изплатени около 120 млн. лева. Настояваме да има механизъм да сключване на дългосрочни договори с достъпни цени", обясни той. 

 

Велев Велев смята, че , към момента исканията на работодателите относно цената ел. енергията и газа са изпълнени, затова един мащабен протест не би бил основателен, но работодателите остават в готовност. Предстои и още една браншова среща.


Според него, важно е диалогът между правителство и работодатели да се води с легитимните организации: " Остро ще се противопоставим да бъдат подменяни организациите със случайни хора, които ще представляват себе си", заяви той. 

 

Прогнозата на президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов за протеста в сряда е, че акцията на транспортния бранш ще се състои. "Напоследък в разни управленски столове насядаха хора, които преди подкрепяха протестите, а сега същите тези хора обясняват колко грозно е да се протестира. Хубаво е и лицемерието да има някакви граници", предупреди той. 

 

"КНСБ ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят на стоките и услугите. КНСБ ще настоява за спешно увеличение на доходите. Утре КНСБ ще каже дали ще участва в протеста", е позицията на синдиката.

 

"КРИБ остават в протестна готовност. Искат да видят дали обещаното ще се случи, защото преди време са им обещали подписване на двустранни договори, но не са се случили" - каза Кирил Домусчиев. 

 

Домусчиев каза още, че ще останат в готовност докато не видят, че има разбирателство и в транспорта и при строителите и в минно-геоложката камара.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени