Дмитро Кулеба: Чух толкова много извинения защо някой не може да помогне на Украйна. Тези хора не са искрени

Как може да се смятате за братя с убийци. Как може да вярвате, че някой, който убива и унищожава по време на Страстната седмица е ваш брат, попита той българските политици

Дмитро Кулеба в НС
Дмитро Кулеба в НС Източник: БГНЕС

От началото на войната чух толкова много извинения за това защо някой не може да помогне на Украйна. Тези хора не са искрени. Това каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при откриването на фотоизложбата "Стоп на агресията на Русия срещу Украйна" в Народното събрание.

 

"В навечерието на Великден бих искал да кажа и няколко думи за братството. Как може да се смятате за братя с убийци. Как може да вярвате, че някой, който убива и унищожава по време на Страстната седмица е ваш брат", попита той българските политици.

 

"Тези, които искат да помогнат и сами са били жертви на агресия, намират начин да помогнат. Тези, които обявяват, че са зад определени принципи и ценности, трябва да помогнат на Украйна. Всеки, който намира причини да не изрази своята позиция и да ни помогне, подкрепя агресора.

 

 Тези аргументи могат да изглеждат рационални, но по време на война всеки трябва да бъде на страната на жертвите, а не на агресорите. Надявам се, че снимките в изложбата ще помогнат на правителството да се опита да си представи през какво минават хората в момента и да вземат правилното решение", добави той.

 

Дмитро Кулеба отговори и на въпроси на журналисти:

Получихтели ясен отговор как бг ще помага на Украйна? 
"Не, разбирам че българското правителство има затруднение да предостави ясен отговор по този въпрос. Всеки ден в който не получаваме тази помощ, повече хора умурат. Призовавам политиците, да помислят как хората загиват и да вземат правилното решение.
 
Чух два аргумента против предоставянето на помощ - трябва да помагаме на мира. И също руснаците и украинците са братя и затова не трябва да не взимаме страна в конфликта.
 
Отговорът на първия е следният: За да помогнем на мира, трябва да помогнем на Украйна. По повод братството - как да се смятаме за братя, след като стават такива убийства, дори и в тази светла седмица. Трябва да вземем страна и това трябва да е страната на истината" - заяви Кулеба. 
 
"За нас е много трудно да преговаряме, но сме готови да седнем на масата на преговорите и да търсим мир. Но няма да се откажем от искането Русия да се изтегли зад границите преди 24 февруари", добави той.
 
В отговор на bTV за помощ само под формата на каски и жилетки, Дмитро Кулеба каза: "Хора, сериозно, само с жилетка и каска, но без оръжие, е несеруозно. Все едно искате да умрем, но защитени".
 
"Виждам ясен ангажимент от определени политически сили да дадат помощ и от други виждам нежелание да го направят. Имах среща с Кирил Петков и от това, което видях, той има искрено желание да помогне на Украйна. Нормално е в коалиционно правителство да има разлипни мнения" - дипломатично заключи гостът.
 
Но поясни: "Важно е в такива моменти да сме на страната на истината. Хората видяха, че Украйна устоя и продължава да се бори. Подкрепяйки Украйна, подкрепяте бъдещето. Подкрепяйки Русия или запазвайки неутралитет, подкрепяте  грешната страна на историята" - предупреди той. 
 
"Очаквам да получа отговор днес, защото утре започват празниците. Аз съм християнин, винаги надеждата ме крепи, надявам се че МС ще вземе правилно рационално решение. Очаквам отговор от правителството", каза  външният министър на Украйна.
 
Екатерина Захариева в кулоарите на Народното събрание заяви: "Дмитро Кулеба беше много ясен. Срамно е. Срамно е за управляващата коалиция и част от партиите, които трябва да вземат решение. Имаме две решния, на ГЕРБ и ДБ, които бяха внесени вчера, и едно нищо не казващо предложение на ПП. По-ясна от Кулеба не мога да бъда. Тези, които не подкрепят Украйна, подкрепят войната. Коалиционното правителство има мнозинство да подкрепи такова решение, но не го прави. Даваме ги тези каски и жилетки, но само за цивилното население. Такова малодушие не бива да съществува в увправлението на държавата".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени