Дмитро Кулеба: Всеки ден забавяне на доставянето на необходимото оборудване на Украйна означава повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца

В първите 24 часа на войната се страхувах за децата, родителите ми и кучетата, които обичам. Моята молитва в неделя ще бъде да се спасят най-много животи, казва Кулеба

Дмитрий Кулеба
Дмитрий Кулеба Източник: Официален сайт на МИД-Украйна

Украинският министър на външните работи  Дмитро Кулеба пред Светослав Иванов в bTV

 

Двудневно посещение на Кулеба е тема на последващи анализи, пътувал е над 20 час с кола през Румъния, за да дойде в България. Тук той беше прям и директен, в интервюто говорихме за санкциите, които наложи Европа, каза Иванов.

 

Днес имате рожден ден. Каква беше първата ви мисъл тази сутрин?

Беше за мир в Украйна, това беше най-хубавото ми пожелание. Най-хубавият подарък ще бъде обединение и да получим подкрепа.

 

Русия е готова да унищожи всички, включително и цивилните. На път за интервюто получих съобщение за помощ. Много е трудно да се говори за тези неща. Мариупол беше един от най-хубавите и поддържани градове. Сега е разрушен.

 

Това е варварски начин, не трябва да се води така война в 21 век. Преговорният процес и битките са паралелни, не виждаме да се намаляват атаките. Русия имитира преговори. Готови сме на всичко, въпреки това, продължаваме преговорите в Русия.

 

Около Медведчук бе открит и пряк комуникационен канал между определени проруски политици и президента Путин. Той бе застъпник на проруската политика в Украйна и извърши редица икономически престъпления в страната ми.

 

Истината е, че той се опита да избяга от Украйна след началото на войната и бе заловен. Да, идеята да бъде разменен срещу цивилни и войници в Мариупол все още е на масата. Не знам дали сте наясно, но президентът Путин е кръстник на една от дъщерите на г-н Медведчук.

 

Този човек лично е ценен за президента Путин и сме готови да предприемем всякакви стъпки, включително да го изпратим в Русия, ако ни помогне да спасим животите на невинни в Мариупол. Мариупол се превърна  в символ на съпротивата, но се надявам, че Путин ще се замисли за Медведчук.

 

Путин очевидно не прецени правилно отдадеността на Европа да подкрепи Украйна. Подкрепата, която получаваме е много по-силна, отколкото Путин очакваше. Това е добрата страна. Лошата е, че, за съжаление, тази подкрепа често идва твърде късно.

 

Много животи са загубени, защото някои партньори в Европа не се вслушват в нас, когато помолим за нещо. Европа трябва да разбере, че с тази Русия не може да бъдеш конструктивен. Тази Русия е различна от тази, която ви е помагала,  тази измъчва.

 

Ние изпратихме на всички държави-членки на НАТО и на ЕС – а България принадлежи към двете – списък с необходимото. Всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните интереси, какво да даде.

 

Този списък започва с изтребители и свършва с бронежилетки и различни видове защитно облекло за войниците. Накратко казано, списъкът съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Даваме го на всяка държава, за да може сама да реши какво може да даде.

 

Оставям на българското правителство да реши какво точно може да ни предостави. Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес. Но това е посланието, което отправям в срещите си тук и към зрителите Ви.

 

Повдигнах тези въпроси с министър председателя. Но сътрудничеството и подкрепата, която всяка държава може да даде на Украйна, не се ограничава само до военната помощ. Много оценяваме например как България приветства украинските бежанци. Оценяваме помощта от страна на България и лично на премиера Петков в Европейския съюз.

 

Какво бихте казали на българските социалисти, които са против помощта?

Уважавам суверенните решения на всяка държава, включително коалицията в България. Не искам да упражнявам натиск.

 

Но искам всички да разберат, че всеки ден забавяне на доставянето на необходимото оборудване на Украйна означава повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, загубили родителите си, повече болка и загуба.

 

Тези политически сили в цяла Европа, които все още използват аргумента, че не бива да се прави нищо за Украйна, те неусетно подпомагат тези, които убиват нас, украинците. Ако някой иска да зависи от руски нефт и газ, подкопава интереса на собствената си държава.

 

Руският нефт може лесно да бъде заменен от други източници и държавите, които имат политическата воля да го направят, успяват да заменят руския нефт с такъв, идващ от други страни. По-трудно е с газа. Зависимостта от газ изисква допълнително време за поетапно заместване на руския газ.

 

Но дори Германия реши да го направи. Така че, ако Германия, която сериозно зависи от руски газ, реши да го направи, то вярвам, че и други държави могат да го направят.

 

И последното по този въпрос - искам хората да разберат, че като се помага на Украйна, налагайки санкции срещу Русия, приемайки украински бежанци или предоставяйки военна помощ на Украйна – от една страна, а от друга страна се плаща на Русия за газ и нефт, е все едно от едната страна да ни спасявате, а от другата – да финансите руската военна машина, която ни убива.

 

Така изглежда на практика и, съответно, това трябва да спре. В страстната седмица виждаме, че модерна Русия е против Бога. Свидетели сме на засилване на военните действия в Донбас. Вярващите хора не правят така. Моята молитва в неделя ще бъде да се спасят най-много животи. Видяхме руснаци как измъчват , изнасилват и убиват.

 

Какво научихте за себе си през последните два месеца?

В първите 24 часа на войната се страхувах за децата, родителите ми и кучетата, които обичам. Трябваше да ги заведа на безопасно място. Президентът ни даде пример за смелост. Ние не се страхуваме от Русия, не се страхувайте и вие.

 

Трябва да спасим Европа. Знам за три групи, които са се опитали да стигнат до президента, за да го убията, но той остана, не се евакуира. По време на война всеки миг може да те уцелят. Последният път плаках на 24 февруари, когато започна войната, пътувах от Америка, казах си край.

 

Коя е любимата ви дума на украински?

Тя се мени, но сега е кураж, смелост. Трябва да се бориш, дори когато си обречен. Призовавам българите и другите страни да ни подкрепят, ние се борим за правилната кауза.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени