Днес е важен ден - избираме местна власт

Изборният ден ще започне в 7:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч.

Гласуване
Гласуване Източник: Depositphotos

Днес гласуваме на редовни местни избори, които определят бъдещето на властта по места за следващите четири години. Президентът Румен Радев подписа указа, с който насрочи за 29 октомври 2023 година изборите за общински съветници и за кметове през юли. Изборният ден ще започне в 7:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час - до 21: 00 ч. Общо 12 300 са секциите в страната. 

 

След последните решения на Централната избирателна комисия (ЦИК), този път избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. Въпреки протестите на партии и избиратели от редица градове в събота срещу решението от петък вечерта, ЦИК отказа да върне машинното гласуване, включително и в ОИК-София. 

 

Бюлетините, с които ще трябва да подаде гласа си в неделя, са повече от тези на парламентарните избори: за общински съветници, за кмет на община, за кмет на район и за кмет на кметство.

 

С химикалка, пишеща задължително в син цвят, в хартиената бюлетина трябва да се отбележи със знак "Х" или "V" предпочитан кандидат и/или общинска листа на партия или коалиция. За всеки избор има отделна хартиена бюлетина. Знакът се поставя в рамките на квадратчето с номера на избрания кандидат, партия и/или коалиция. За общински съветници може да се гласува преференциално. 

 

Във всички бюлетини за местните избори има възможност да се гласува с "Не подкрепям никого". Гласовете се броят само за избирателната активност и не влияят на крайното отчитане на вота.

 

Според информация на ЦИК, кандидатите за кметове на общини са 1353, за общински съветници - 30 231, за кметове на кметства - 6924, а за кметове на райони - 445 души. Повечето са издигнати от 67-те партии и коалиции, регистрирали се за вота, както и от инициативни комитети.

 

Видеонаблюдението на броенето на бюлетините и обработването на изборните протоколи след края на изборния ден, ще е достъпно на интернет адрес, съобщиха от Министерството на електронното управление. Право на глас имат всички български граждани, навършили 18-годишна възраст към деня на изборите, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание "лишаване от свобода".

 

Избирателят може да гласува само в населеното място, където е постоянният му адрес - този, записан в личната му карта, или където е регистриран по настоящ адрес. На местни избори няма избирателни секции в чужбина, тъй като е в сила принципът на уседналост. Имащите право на глас за тези избори са над 6 млн. души. 

 

Хората с трайни увреждания могат да гласуват чрез подвижна избирателна кутия. Срокът за подаване на заявления за това изтече на 14 октомври. Карантинираните заради коронавирус обаче няма да могат да гласуват.  Местните избори се провеждат в два тура, но вторият е само за кметските листи, ако никой от кандидатите не събере нужната подкрепа от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма. За тези избори балотажите ще бъдат на 5 ноември.

 

Съставът на Общинския съвет в даденото населено място се избира окончателно още на 29 октомври. Избори за районни кметове се провеждат в София, Пловдив и Варна, тъй като те са единствените градове с районно делене. Изборите за кмет на кметство има в населените места, които са с население над 100 души с постоянен адрес. Това означава, че не във всички села ще се гласува за кмет.

 

Социологическите агенции обявяват прогнозните резултати още в края на изборния ден - 20 ч., като се базират на анкети на изхода на изборните секции през деня. ЦИК трябва да обяви официалните резултати по партии, коалиции, местни коалиции и независими кандидати не по-късно от 2 дни след изборния ден, т.е. до 31 октомври. Припомняме, че скандалът с машинното гласуване засегна и ДАНС. Държавна агенция "Национална сигурност" заяви в събота вечер в опровержение, че заместник-председателят Деньо Денев не е подавал оставка и разпространената информация не отговаря на истината.

 

По-рано беше съобщено, че Министерският съвет ще гласува освобождаването на зам.-председателя, подписал доклада за машините, заради който ЦИК отмени машинното гласуване на местните избори.

 

Телефони за контакт с Централната избирателна комисия в изборния ден за подаване на жалби и сигнали във връзка с гласуването в изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както следва:

0885 926 505

0885 613 507

 

Към 27 октомври бяха получени 1 084 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политически права на гражданите. Преобладаващата част - 635 бяха свързани с купуване на гласове в полза на партии и коалиции. През същия период на предизборната кампания за местна власт през 2019 г. бяха получени 431 сигнала.

 

Стойностите на един глас за изборите са различни в различните населени места и варират между 40, 100 и 150 лева максимум. Образуваните досъдебни производства, които до момента има МВР са общо 142 на брой, като за нарушаване на политическите права на гражданите са 124. В сравнение с 2019 г. тогава е имало 44 досъдебни производства.

 

Най-много сигнали са постъпили от Бургас, Варна, Монтана, Враца, София. В по-голяма част от нарушенията на изборното законодателство касаят текстовете, свързани със създаването на користни мотиви, за да се упражни право на глас в полза определен кандидат или коалиция. Схемите са добре известни - дават се обещание за осигуряване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, вересии, дърва за огрев срещу глас.

 

Има и първа осъдителна присъда по образувано досъдебно производство в област Плевен, в Несебър също се върви към край на разследването на изборни нарушения и отново образувано досъдебно производство.

Още от "Политика"

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Шаламанов: Рискове за националната сигурност има, но що се отнася до отбраната - тя е гарантирана. Най-вече с членството

Бившият министър на отбраната коментира и ситуацията в Украйна. По думите му страната е в затруднено положение, но с ускорено предоставяне на военна помощ е възможно да има решителен обрат

Прочетете повече прочетете повече

Министър Запрянов отмени готвено хибридно мероприятие на комунистическия елемент Стоимен Стоименов в Централния военен к

Книгата на Стоименов съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда, посочват от Атлантическия съвет на България

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Главчев: Почитаме една от най-славните дати в българската история - Априлското въстание и чудодейното обединен

По думите на служебния премиер Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени