Днес НС решава каква военна помощ да предоставим на сражаващата се с руските терористи Украйна

В проекторешението си от ГЕРБ искат освен предоставяне на военно-техническа помощ, е предвидено кабинетът да започне преговори с НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България

Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт
Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт Източник: Zonanews

Новата парламентарна сесия след великденската ваканция започва с две заседания на депутатите. Първоначално, депутатите се събират на редовно заседание, след което в 15:30 ч. започва и извънредно такова. Темите са две - газовата криза и военната помощ за Украйна.

 

По време на редовното заседание ще бъдат изслушани премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов за спрените доставки на руски газ за България.

 

Втора точка в програмата е решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна. Парламентът трябва да гласува дали да даде мандат на кабинета "Петков". 

 

Ще бъдат разгледани три проекторешения – на "Продължаваме промяната", ДБ и ГЕРБ. В проекта на "Продължаваме промяната" е записано да бъде даден мандат на правителството за оказване на хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна за защитни цели. 


В проекта на "Демократична България" също е записана военно-техническа помощ, която да бъде за сметка на държавния бюджет и от финансовите фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

 

В проекторешението си от ГЕРБ искат освен предоставяне на военно-техническа помощ, е предвидено кабинетът да започне преговори с НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България. 

 

Извънредният коалиционен съвет на управляващите по темата снощи продължи близо два часа и не завърши с конкретен резултат. Конфигурацията "за" и "против" предоставянето на военна помощ остана непроменена - от БСП са против подпомагане с оръжие, "Продължаваме промяната" и ДБ са декларирали, че са "за" даване на военна помощ, а от ИТН ще гласуват по съвест. 

 

Категорично против предоставянето на военна помощ за Киев са от проруската партия "Възраждане". Относно подобни антинационални формирования, украинската Радав вчера прие закон, с който те се закриват и обявяват за заплашващи националната сигурност. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени