Днес започва работа 46-то Народно събрание

Очаква се ИТН да обявят кандидата си за премиер на среща с другите две метежнически партии - "Демократична България" и ""Изправи се БГ! Ние идваме!"

Народно събрание
Народно събрание Източник: Zonanews

Новоизбраното 46-о народно събрание ще проведе днес първото си заседание от 9.00 часа в сградата на парламента на пл. "Народно събрание" №2. Това съобщават от пресцентъра на парламента. Заседанието ще бъде предавано пряко по БНТ и БНР. Съгласно Конституцията (чл. 76), първото заседание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 46-то народно събрание, това отново е Мика Зайкова. Народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". След това  ще подпишат клетвени листове.

 

В пленарната зала ще прозвучат химните на Република България и Европейския съюз. Изявления ще направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това ще бъде избран председател, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Депутатите ще изберат и заместник-председатели на Народното събрание. Парламентарната група на "БСП за България" обяви, че издига Кристиан Вигенин за председател на Народното събрание.

 

На 15 юли, Централната избирателна комисия обяви окончателните изборни резултати и разпределението на мандатите.  Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ-СДС - 63. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС - от 29, на "Изправи се! Мутри вън!" - от 13. Очаква се ИТН да обявят кандидата си за премиер на среща с другите две метежнически партии - "Демократична България" и ""Изправи се БГ! Ние идваме!". Според твърденията на представители на тези три формации, разговорите ще бъдат в Народното събрание, но дали ще започнат още от днес - предстои да разберем.

 

И "Демократична България”, и "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че могат да подкрепят кабинет на Слави Трифонов, но не на всяка цена, а само ако видят своите приоритети в управленската програма. На прага на 46-ия парламент от ГЕРБ обявиха отново, че ще бъдат ясна опозиция. В хода на политическите совалки коалицията около Мая Манолова смени името си. Срещата на депутатите от "Има такъв народ" започна без отговор на два въпроса - кой ще е кандидатът им за председател на Народното събрание и каква ще е новата им номинация за премиер. Час по-късно имена пак нямаше. За да могат първи да ги чуят другите партии. "Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговори с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те", посочи Ивайло Вълчев от ИТН, цитиран от NOVA.
 
От "Изправи се БГ! Ние идваме!", както вече се нарича ИСМВ заявиха, че не желаят министерски кресла, постове и позиции. Министерски постове нямало да поискат и от "Демократична България", нито ще дадат подкрепа на всяка цена. "Смятаме, че е здравословно да се направи опит с първия мандат да се състави правителство. Страната трябва да има управление поради много причини. Ние не сме готови да подкрепим управление на всяка цена, защото сме обещали на нашите избиратели, че управлението ще бъде такова на дълбоката промяна”, обясни Христо Иванов.
 
Каква ще е съдбата на проектокабинета на Слави Трифонов прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той също събра депутатите си и им заръча "да са ясна опозиция”. "Не знам дали ще направят правителство, макар че, като гледам Христо Иванов – той ми е показателен – така беше коленичил пред Слави Трифонов, че на всичко са готови, само че не знам дали Слави Трифонов е готов. Познавам го добре, той е умен човек. Не знам доколко им има доверие. В момента, в който се гласува правителството, Радев ще си пляска ръчичките, ще си прибере вересиите и всичко ще се изсипе на гърба на Слави Трифонов”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. БСП и ДПС също събраха депутатите си, но запазиха мълчание пред медиите.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени