Доц. Тодор Чобанов за МОЧА: Паметникът е част от мащабна програма на комунистическата партия да подмени историята

Според него тоталитарните внушения и пропагандата създават напрежение вече много години в София

Доц. Тодор Чобанов
Доц. Тодор Чобанов Източник: НБУ

"Едва ли има друг такъв случай в новата българска история - неведнъж, а два пъти Общинският съвет през 1993 и сега, март месец, взима едно и също решение, касаещо един и същи паметник", коментира историкът и бивш заместник-кмет на София доц. Тодор Чобанов в студиото на Bulgaria ON AIR.

 

Според него тоталитарните внушения и пропагандата създават напрежение вече много години в София.

 

"Паметникът е на метри от НС, от центъра на българския суверенитет. Далчев най-добре го е обяснил - трябва по-скромно място да се намери за този монумент. Не може да позволим, при условие, че в българската столица липсват знаци на паметта за по-голяма част от българската история, да има подобен монумент с противоречив характер. Неслучайно създава напрежение", обясни историкът и допълни, че градусът на напрежението се е покачил със започването на войната в Украйна.

 

За доц. Чобанов решението на Общинския съвет не е изненада, тъй като въпросът е поставян многократно през годините. "Темата е актуална, трябва да се мисли трезво и спокойно, да се види какво се направило в Източна Европа - не сме единствените, изправени пред подобни проблеми", даде пример бившият заместник-кмет на София.

 

Паметникът е част от мащабна програма на комунистическата партия да подмени историята, истинските факти, посочи доц. Чобанов.

 

"Трябва да се преподава миналото, но трябва да се преподава вярно, а не с мнима пропаганда с измислени събития. В сърцето на българската столица няма как да оставим празен площад, при условие, че имаме дефицит", обоснова се Чобанов.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени