ДПС: България заприличва на "цар-Кировата държава"

Карадайъ се скара с Асен Василев заради Пеевски

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: You Tube

Министърът на финансите Асен Василев обяви от парламентарната трибуна, че правителството подготвя нов законопроект, който да защитава българската банкова система и икономика от случаи, в които български граждани са санкционирани от други държави. Това се разбра от негов отговор на парламентарен въпрос какви мерки ще предприеме правителството при евентуално нов списък "Магнитски", зададен от "Има такъв народ".  

 

Възстановена е работната група между правосъдното и финансовото министерство за създаване на законопроект за прилагането на санкциите "Магнитски", обясни Василев. Той допълни, че в този законопроект ще се регламентира прилагането на всички видове външни санкции, а не само на тези, наложени от САЩ по глобалния закон "Магнитски". Целта е защита на българската икономика и на българската банкова система. Вицепремиерът прогнозира, че много скоро това предложение ще влезе в пленарна зала.

 

"Очаквам в рамките на седмици законопроектът да влезе тук и очаквам доста активни дебати от част от политическите сили", заяви той, поглеждайки към лявата част на залата (ДПС). Това му изказване разгневи лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който излезе на трибуната, за да брани съпартиеца си Делян Пеевски, който е в списъка със санкционираните от САЩ лица. Карадайъ определи правителството като "Съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната", които призовавали от трибуната на НС да не се спазват законите.

 

Повод за твърдението му са думите на Василев, който заяви, че служебното правителство е трябвало да реагира спешно на "Магнитски" и затова е създало българския черен списък. Вчера ВАС реши, че този списък е незаконен. Това се случи след жалби на Ирена Кръстева (майката на Пеевски) и жената на Васил Божков. Именно това решение даде на Карадайъ възможност да обвини Василев, че не спазва законите. Самият Пеевски не взе думата, но видимо се разгневи и за първи път в 47-НС се активизира и започна да подвиква от място.

 

"Г-н Карадайъ, разбирам , че много Ви боли, че човекът, който седи до Вас - г-н Пеевски, е сложен в международен списък за корупция", отговори му Василев. След това Карадайъ поиска 15-минутна почивка. След края ѝ председателят на ДПС заяви, че страната се превръща в "цар-Кировата държава".

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени