ДПС искат пълна информация около КТБ

Искат изслушване на изпълнителния директор на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците относно действията на синдиците по събирането на всички вземания по масата на несъстоятелността на КТБ

Йордан Цонев
Йордан Цонев Източник: Zonanews

"Парламентарната група на ДПС ПГ на ДПС направили предложение към сметната палата офита за законообразност да бъде разширен. Те искат изслушване на изпълнителния директор на Фонда за гарантиране на влоговете и синдиците относно действията на синдиците по събирането на всички вземания по масата на несъстоятелността на КТБ. Предложението е изслушването да стане на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси". Това обяви на брифинг в парламента заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

 

От движението искат да се разбере какви средства са събрани по Закона за банковата несъстоятелност, след внесената тогава законодателна промяна от Йордан Цонев, Делян Пеевски и Хамид Хамид, преди отмяната ѝ от Конституционния съд. Цонев обясни, че ДПС иска да стане ясно каква е събраната част от средствата, реализирана по въпросната промяна в закона по инициатива на движението. По думите на депутата това се налага, за да се отговори на "безпочвени, нагли спекулации".

 

Йордан Цонев информира, че във връзка с "възобновения дебат" за фалита на КТБ членовете на ДПС в бюджетната комисия са направили предложение до Сметната палата одитът за законосъобразност, който ще бъде извършен на Фонда за гарантиране на влоговете, да бъде разширен и с одит по ефективност на управление относно работата на синдиците на КТБ.

 

"Виждаме, че има обществен интерес все още по темата", посочи Цонев. Той каза, че продължават и спекулациите относно фалита на КТБ, въпреки че е имало анкетна комисия на парламента и международно разследване относно случилото се в банката преди седем години.

 

По темата КТБ имало редица разследвания, които категорично казали, че фалита се дължи на това , че банката е финасова пирамида.

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени