ДПС изпраща информация до висшите европейски институции за безобразия по време на предизборните кампании през 2021 година

Ние искаме към настоящия механизъм за върховенство на правото да бъде включен и смисълът на чл. 2 от Договора за ЕС - ЕК да наблюдава правата на човека, в частност правата на малцинствата, каза Илхан Кючук

Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ Източник: БГНЕС

ДПС изпраща информация до висшите европейски институции за по думите им безобразия по време на предизборните кампании през 2021 г. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на брифинг в Народното събрание. Карадайъ обяви, че тези действия са в защита на държавата, държавността и правата и свободите на българските граждани.

 

"Изпращаме обобщена информация до ЕК и до европарламента за безобразията, извършени по време на предизборната кампания в деня на изборите на 11 юли и 14 ноември", каза още Карадайъ и уточни, че информацията е изпратена до председателя на ЕП, председателя на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи, до председателя на Комисията по правни въпроси на ЕП, до председателя на Комисията по петициите на ЕП, до председателя на Комисията по правата на човека на ЕП, до председателя на Групата за наблюдение на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права към Комисията по граждански свободи, до председател на ЕК, до заместник - председателя на ЕК с ресор "Ценности и прозрачност", до заместник-председател на ЕК с ресор "Демокрация и демография" и други.

 

Председателят на ДПС поясни, че става въпрос за нарушени права на българки граждани, гарантирани от Хартата на права на ЕС, сред които правото на неприкосновеност, забраната за изтезания и нечовешки и унизително отношение, правото на свобода и сигурност, зачитането на личния и семейния живот, свободата на мисълта, съвестта и религията и други. "На парламентарните избори и предизборната кампания за изборите на 11 юли и 14 ноември ние от ДПС получихме множество сигнали от български граждани, наши симпатизанти и наши членове, които са били подложени на натиск и тормоз от милицията в България. Българската полиция не би си позволила да извършва, каквито и да са незаконни действия.

 

Ние подкрепяме всички законни действия на полицията и на органите на реда", каза още Карадайъ. По думите му натискът и тормозът се изразява в масово принудителни проверки на лицата и тяхното имущество. Стана ясно, че един от репресираните е стартирал гражданска петиция срещу полицейските репресии. Евродепутатът Илхан Кючук обяви, че всички действия са продължение на институционалното сътрудничество с европейските институции. "Имахме изпратена обобщена информация, нарочна политическа мисия. Тук вече изпращаме обобщената информация след получените отговори от официалните български власти, след зададените парламентарни въпроси и колегите, които всеки ден поставят въпроса за полицейския произвол", каза още Кючук.

 

Той посочи, че с тревога чете някои журналистически интерпретации, че ДПС дребнаво се занимава с този въпрос. "Ние го правим институционално. Това отново не е дребнаво. Разбира се, има механизъм, който наблюдава върховенството на правото в ЕС, той е основан на четири компонента, но ние искаме той да бъде разширен. Ние искаме към настоящия механизъм да бъде включен и смисъла на чл. 2 от Договора за ЕС - ЕК да наблюдава правата на човека, в частност правата на малцинствата", каза Илхан Кючук. Евродепутатът призова всички свои колеги гражданското общество да се направят всички усилия да подкрепят петицията срещу полицейските репресии. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отговори и на въпроси за машинното гласуване и за закриването на Специализирания съд и прокуратура.

 

"И двата въпроса по един или друг начин са свързани с темата, независимо че са коренно различни като въпроси. Първо, за машинното гласуване дали да е задължително или не и хартиеното гласуване. Ние от ДПС и от трибуната на Народното събрание и в медийни изяви, категорично заставахме зад машинно гласуване, обаче в какъв модел. Машинно броене не хартиените бюлетини. За нас дали да е машинно или хартиено гласуването не е самоцел.", каза още той. Според него такъв модел ще реши всички проблеми. По думите му при закриването на спецсъдилищата и прокуратурата трябва да се действа внимателно. "Помня времето, когато в публичното пространство имаше един усилен дебат, как от нашите европейски партньори и от Венецианската комисия се очаква да направим Специализиран съд и го направихме", каза още Карадайъ.

 

Според него трябва да има достатъчно задълбочен анализ и да си поставим за цел какво искаме да постигаме като съдебна система и тогава да се пристъпва към действие. "Сега управляващите, които вече 9 месеца са на власт, същите министри, независимо в какви кабинети, 9 месеца са на власт. Виждаме за тези 9 месеца кризите не се решават, а се задълбочават. Неспособността им да се справят с кризите и тяхната немощ, се опитват да я прехвърлят с различни други сфери, с различни други теми, които поставят на дневен ред пред медиите. Само че на хората и на обществото дневният ред е друг", допълни още той.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени