ДПС праща сигнал до Гешев. Иска правосъдият министър Надежда Йорданова да бъде разпитана

"Явно тя има информация за "златните паспорти" и нека да бъде така добра да я предостави на разследващите органи", каза Хамид Хамид

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова Източник: Скрийншот/Свободна Европа

ДПС праща поредния сигнал до главния прокурор заради т.нар. "златни паспорти". Този път причината е правосъдият министър Надежда Йорданова, която твърди в "Лице в лице", че адвокатски кантори близки до ДПС са имали участие при придобиване на българско гражданство срещу инвестиции, съобщава bTV.

 

"Заявяваме, че нито ДПС, нито който и да е член на ДПС, има каквато и да е връзка със "златните паспорти", нито има адвокатска кантора, която се занимава с придобиване на българско гражданство срещу инвестиции. Настояваме прокуратурата да разпита министъра, защото явно тя има информация за "златните паспорти" и нека да бъде така добра да я предостави на разследващите органи", каза Хамид Хамид.

 

"Но ако това е опит за отклоняване на общественото мнение от предложението на ДПС за проверка на всеки един паспорт, този номер няма да мине. Управляващите упорито бягат от тази проверка и подават всякакви подобни данни, но няма да позволим на лакеите на олигарха Прокопиев да отклоняват обществото мнение и да правят инсинуации по отношение на ДПС", закани се той. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ явно става практика на управляващите да боравят само с медийни внушения.

 

Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид
Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид Източник: Скрийншот/bTV

"Такъв случай видяхме и с премиера Кирил Петков в петък, който отново отвори темата за ББР и депутата Делян Пеевски", посочи той. Карадайъ цитира отговор от парламентарния контрол от август миналата година, когато премиерът беше служебен министър на икономиката, в който Петков твърди, че не се вижда директно участие на Пеевски с други кредитополучатели от ББР. "Когато се подписва казва - нямаме информация за Пеевски за ББР, в сайта на НС са въпросите и отговорите, а когото става дума за медийни внушения, вече говори обратното.

 

Закононарушенията за тези хора станаха практика. Явно Петков и сам не си вярва вече на своя подпис, но и КС каза, че неговият подпис е лъжлив. От друга страна прокуратурата казва, че неговите декларации имат информативен характер, вече всички знаем, че и за Петков е наясно, че неговият подпис няма никаква стойност", коментира лидерът на ДПС. По думите му в това поле вече влиза и министърът на финансите Асен Василев.

 

"Пеевски е проверяван непрекъснато, но все пак видяхме тези дни как Асен Василев обяви публично и се закани, че ще оказва натиск върху служителите на НАП да извършват нови ревизии на Пеевски. Естествено неправомерен натиск, защото това е действие, което не попада в правомощията на министъра на финансите. Тези ревизии, както разбрахме, ще се отнасят за вече ревизирани периоди, т. е. ревизии на ревизиите, но тук става въпрос за закана за неправомерен натиск на служители на НАП", каза Карадайъ.

 

"Това поражда у нас съмнение за тези ревизии на ревизиите и според нас тези евентуални ревизии най - вероятно целят да обслужат единствено и само да легитимират евентуални бъдещи медийни публикации в медиите на олигарха Иво Прокопиев и естествено за създаване на инсинуации и лъжи в публичното пространство, но за самия Асен Василев мога да кажа, че заставането му в услуга на олигархията ще доведе до неговия провал, а може да доведе и до провала на цялото правителство", предупреди той.

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени