ДС-отрочето Васил Терзиев: Не всяка структура на ДС е била мракобесна

Много от тези хора, които са работили в тези структури, са се грижили за интересите на държавата, разкрива истинското си лице той

Васил Терзиев
Васил Терзиев Източник: БТА

 Много има да говорим по тази тема какви са били тези служби, че не всички са били еднакви. Не всяка една структура е била мракобесна и не всеки се е занимавал с доносничество, мръсни поръчки, износ на каптагон и всякакви други неща, които слагаме под един знаменател. Много от тези хора, които са работили в тези структури, са се грижили за интересите на държавата по различен начин.

 

Така отговори на въпрос, свързан с миналото на негови близки, работили в структурите на Държавна сигурност, кандидатът за столичен кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев. Въпросите бяха задавани в пряка връзка в социалната мрежа X и You Tube от живеещия във Виена Емил Ценов.

 

"Всяка нормална държава от Бангладеш и Бурунди до най-развитите има такива структури и те се грижат за интересите на държавата по различен начин", обясни кандидат-кметът. Той призна, че "ДС миналото" на близките му е било тема на разговор още при обсъждане на кандидатурата му, затова не е бил изненадан от атаките и е очаквал това да бъде основна "точка за атака".

 

По-късно той доразви темата с уточнението, че не се е запознавал с досиетата на роднините си, тъй като законът не му позволява достъп до тях. По тази причина и не може да направи информацията в тях общодостъпна.

 

Законът не ми позволява да дам достъп, докато има други живи наследници, тъй като това трябва да се случи с тяхно съгласие. Единствените, които имат достъп до тези документи, освен г-н Методи Андреев, който свобдно разполага с тяхното съдържание и знае неща, които аз не знам, са моите родители. Те не са ги гледали, не са се запознали, аз няма какво да направя лично, за да получа достъп. Ако те не искат да ги видят, аз няма как да ги видя", объркано заявява той.

 

Терзиев каза още, че темата за него не е чувствителна и е нормално да има обществен интерес. "Няма нищо чувствително. Нормално е, предвид на това колко много фалшиви истории има за службите - кой какво е правил, каква е разликата между техническо разузнаване, между външнополитическо и какво правят наистина мракобесните структури като 6-то управление; кой е организирал палежа на Партийния дом, кой е изнесъл досиетата. Това са едни други хора, които много често организират точно тези активни мероприятия в днешно време", допълни кандидат-кметът на ПП-ДБ.

 

Според него трябва да има Музей на престъпленията на комунистическия режим, на култа към личността и всякакви други музеи, свързани с този период от историята ни, които "да показват времето, каквото е било".

"Един от проблемите на прехода е, че не сме запознати с истинските факти. Аз например много неща научих покрай филма на проф. Келбечева "Второто Освобождение". За да построим едно по-добро общество, трябва да разберем историята каквато е била", коментира той.

 

 

На въпрос за МОЧА и улиците с руски имена Терзиев отговори, че за паметника вече има решение, а улиците, които носят имената на "доста спорни личности", трябва да се преименуват. "Надявам се да се научим да възхваляваме нашите герои", допълни той, но призна, че това не е първата тема, с която би се захванал.

 

Кандидатът за кмет беше запитан и за позицията му по войната в Украйна. "Моето лично отношение съм го изразявал неведнъж. Аз съм подслонявал украински бежанци в мой дом, плащал съм наемите на други, дарявал съм пари за всевъзможни кампании и на място, и в Украйна. Смятам, че това най-ясно изразява моята позиция за това какво е моето мнение, кой е агресорът, кой няма място на чужда територия. Всички протести и шествия, на които съм ходил в София, са с жълто-синьото знаме. Разбира се, за това не се знае, тъй като все още нямам рефлексите всяко нещо, което правя, да го документирам. Това, което съм правил през годините, съм правил по убеждение и не ми е трябвало въобще да го маркетирам, за да знае по-голямата част от обществото за него, но сега се налага да се доказва позиция, каза той и подчерта, че не бива да забравяме и проблемите на хората по нашето Черноморие и кой с каквото може да помогне".

 

Запитан каква е личната му мотивация да се включи в кампанията за кмет на София Васил Терзиев каза, че успелите хора трябва "да се ангажират с публична дейност, да връщат на обществото". Призна, че е имал и други предложения (но не от БСП) през годините, но този път ситуацията "беше по-различна и мога да дам нещо".

 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени