Джеймс О'Брайън за изборите у нас: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори

България е фантастичен съюзник, добави той

Джеймс О`Брайън
Джеймс О`Брайън Източник: Shutterstock

Съединените щати ще продължават да осигуряват помощ и за Украйна, и за Израел, заяви пред Българското национално радио помощник държавният секретар по въпросите на Европа и Евразия Джеймс О'Брайън.

 

Той започна поредната си европейска обиколка от България, където участва в среща за сигурността в Черноморския регион в рамките на Кримската платформа. Посещението му дойде в момент, когато светът гледа към изострящата се ситуация в Близкия изток заради нападението на Иран срещу Израел. Фокусът на О'Брайън обаче е основно върху Украйна и помощта, която съюзниците от НАТО могат да ѝ окажат.

 

На въпроса дали България изигра ключова роля за стабилизиране на ситуацията в Черноморския регион и има ли възможност за подобрение, той отговори, че България е фантастичен съюзник и партньор още от началото - когато започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 година.

 

"България помогна за сигурността в Черно море, което Русия искаше да превърне в руско езеро. София оказа много важна помощ на Украйна, за да се отбранява от незаконната руска агресия".

 

"България помогна на украинските граждани, които избягаха от руската инвазия, да намерят безопасно място за живот. Именно такъв тип солидарност трябва да проявяват партньорите и съюзниците. Една от целите на визитата ми е да благодаря на българския народ за всичко, което направи. Пристигнах и за да обсъдя със служебното правителство и необходимите последващи стъпки", заяви О'Брайън.

 

Попитан дали го притеснява възможността политическата нестабилност в България да окаже влияние върху подкрепата ни за Украйна, отвърна, че година изглежда навсякъде има избори.

 

"Затова, предполагам, България не направи изключение. Това е нормална част от диалога в обществото. Случилото се на скорошните избори и нагласите към основните политически сили, показват, че основната част от българските гласоподаватели искат България да бъде нормална европейска държава, която следва основните послания на Европейския съюз и НАТО".

 

Той заяви още, че изходът от ситуацията ще бъде силно и стабилно правителство, което ще продължи политиките, които се дискутираха. "Да имаме "здравословен дебат" е добре за обществото. Именно това ни отличава от ревизионистките сили, каквато е Русия.

 

Очакваме да чуем този дебат, но вярвам, че българското общество знае, че бъдещето принадлежи на ценностите, за които Украйна се бори", допълни О'Брайън.

 

"От гледна точка на администрацията на президента Джо Байдън този пакет трябваше да бъде гласуван преди вече доста време. Сенатът го одобри със 70 гласа, което за нашата система е нечувано. Толкова е дълбока подкрепата ни за Украйна!

 

Знаем, че имаме 70 процента от гласовете и в Камарата на представителите. Въпросът е кога председателят й ще реши, че е дошло време да подложи законопроекта на гласуване".

 

"Оптимисти сме, че този момент ще настъпи. Един от въпросите е дали ще се раздели гласуването за помощта за Украйна от това за подкрепата за Израел. Вярвам, че хората ще осъзнаят, че става дума за две бойни полета в една и съща битка. Иран подкрепя Русия срещу Украйна и получава в замяна експертиза и финансови средства, които му помогнаха за нападението срещу Израел. Трябва да гледаме на това като на едновременно развиващи се процеси".

 

Попитан дали е възможно след иранската атака срещу Израел и потенциална ескалация на напрежението в Близкия изток целият фокус да се пренесе натам и Украйна да се справя с това, което има досега или с много помалка подкрепа и внимание, той беше категоричен:

"Не, както президентът каза преди няколко месеца в малко по-различен контекст, ние - Съединените щати - можем да правим няколко неща едновременно.

Отново ще подчертая, че тук има съвсем ясно припокриване - Иран е инициатор или подкрепя военни действия в две различни географски точки. Трябва да можем да отговорим и в двете ситуации, което означава - да осигуряваме допълнително помощ и за Украйна, и за Израел".

 

На въпрос дали САЩ ще бъдат същият сигурен партньор в НАТО в зависимост от изхода на изборите през ноември, той отвърна:

"Мисля, че ще получим този отговор през следващите няколко месеца. Намираме се в период, когато в Украйна изпитват известна нервност. Ходът на военните действия не се развива толкова добре за тях, особено в източната част на страната, където Русия просто се опитва да я унищожи. Когато този фронт се стабилизира, а това ще се случи, защото Украйна копае укрепителни съоръжения и преминава в отбрана, тогава руското настъпление ще бъде овладяно".

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени