Един от задържаните за шпионаж българи е разследван, че е поръчвал да бъде следен Христо Грозев

BBC нарича случая "голямо разследване, свързано с националната сигурност"

Христо Грозев
Христо Грозев Източник: Twitter

По разследването в България срещу тримата българи, задържани във Великобритания по подозрения в шпионаж в полза на Русия, е присъединен сигнал от разследващия журналист Христо Грозев подаден в началото на януари, предаде БНТ, като се позова на свои източници. Това се е случило, след като са събрани данни, че Орлин Русев, който е сред обвинените, е поръчвал на българи да следят движенията и действията на Грозев, когато е бил в България.


Според bTV прокурори вече са водили разговор с хората, които са извършвали следенето. Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са задържани през февруари по Закона за държавната тайна (Official Secrets Act или OSA) и са обвинени, че са притежавали документи с невярно съдържание, като Би Би Си уточнява, че става дума за паспорти, лични карти и други документи за Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

 

Информацията обаче излезе едва днес. Според NOVA тримата са на свобода срещу парична гаранция. От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че до днес не са имали данни за обвиненията. Според британските закони, това е възможно, ако самите задържани изрично поискат да не бъдат информирани властите в родината им.


BBC нарича случая "голямо разследване, свързано с националната сигурност" и допълва, че арестите са дело на детективи за борба с тероризма към столичната полиция (Metropolitan Police), която отговаря и за борба с шпионажа в Обединеното кралство.

 

Христо Грозев беше обявен от Русия за издирване в края на миналата година по обвинение, че е чуждестранен агент. Той е един от авторите на документалния филм за отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, получил награди "Оскар" и БАФТА. Руските власти твърдят, че Грозев "е разпространил, включително с помощта на съвременни информационни технологии, недостоверна информация за решенията, взети от държавните органи и техните политики, участвал е в създаването на материали за неограничен брой чуждестранни агенти, както и за чуждестранна неправителствена организация, чиято дейност е признати за нежелана на територията на Руската федерация".


Грозев е част от групата за журналистически разследвания "Белингкат", която е автор на множество материали, свързани с използването на отровата "Новичок" срещу противници на режима в Москва. Той е автор на разследването за отравянето на бившия руски агент от КГБ Сергей Скрипал в Лондон и е работил по разкриването на групата на руското разузнаване, свързана с такива престъпления, членове, на която многократно са посещавали България.

Още от "Политика"

Красимир Вълчев, водач на листата на ГЕРБ – СДС: Старозагорски регион ще бъде запазен като основен енергиен център

Средствата за индустриалните зони обаче бяха отрязани от "Продължаваме промяната" в Териториалния план за справедлив преход на област Стара Загора, подчерта той

Прочетете повече прочетете повече

Мария Белова: Всеки глас за ГЕРБ ще върне нормалността в политиката и спокойствието на хората

По думите й след изборите на 9 юни трябва да бъде съставено редовно компетентно правителство с премиер, който има авторитет в Европа и може да носи политическа отговорност

Прочетете повече прочетете повече

Кандидати от ГЕРБ в Пловдив: Стабилност и работеща администрация за силно икономическо развитие

Всички те бяха категорични, че Шенген и Еврозоната са стратегически цели за ГЕРБ, които не могат да се постигнат без стабилно правителство и ясно управление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени