Екатерина Захариева: 850 000 избиратели на ГЕРБ не могат да бъдат "изчегъртани"

"ГЕРБ не може да се коалира с БСП и ДПС", заяви вицепремиерът

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: NOVA NEWS

"Заминавам утре за Брюксел, ще обсъдим Русия, нямаме официална информация, че в Москва са ни включили в списъка с неприятелски страни. Ако се стигне до указ с такъв списък, трябва да имаме общ отговор. Всички 27 държави осъдихме вече санкциите срещу 8 граждани на ЕС. Със сигурност ще обсъдим актуалната ситуация - нямаме точка за Русия, но имаме "актуални въпроси", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на външните работи. Тя допълни, че подобно разследване тече и в Чехия и се очакват резултати от него, а междувременно България е получила подкрепа от Чехия и НАТО.

 

Външният министър смята, че нашите служби напоследък добре си вършат работата и отношението на Русия е резултат от тези разкрития. "Нашите служби и прокуратурата имат основателни съмнения за руска намеса в съмнителни взривове през последните години в България", каза още  Захариева. Тя подчерта, че стремежът на България е да се поддържат равноправни отношения с Русия.

 

"Българското посолство вече издава визи за руснаци, не го правехме, защото имаше забрана за влизане у нас на граждани от трети страни. Веднага след новата заповед на здравния министър, възстановихме издаването на визите", обясни вицепремиерът и министър на външните работи Захариева. Според нея е нужно да имаме обща и дългосрочна външна политика на България и тя би трябвало да се следва от всички следващи правителства, това се отнася и за въпросите с РС Македония. 

 

Министърът смята, че сегашната политическа ситуация у нас не вдъхва оптимизъм. За думите на Слави Трифонов, че направеното от ГЕРБ трябва да се изчегърта, Захариева коментира: "Чудесен език, какво ще правят с нашите 850 000 избиратели, ще ги качим на кораб и пратим на пустинен остров? Надявам се да имаме смислена кампания, хората не искат да чуват само обещания за изчегъртване". 

 

Относно изборите и машините за гласуване, Захариева изрази задоволство, че няма да е външен министър в служебното правителство, тъй като ще има големи трудности с гласуването в чужбина. Тя заяви, че не знае къде ще се съхраняват машините в чужбина и кой ще ги охранява.

 

Екатерина Захариева заяви за предстоящите избори, че няма ка да се правят коалиции с БСП и ДПС, а ГЕРБ ще направи всичко възможно да отговори на очакването на избирателите.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени