Екатерина Захариева: България няма да се подаде на натиск откъдето и да било, откогото и да било

В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса, разкри министър Захариева

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: bTV

Г-н Радев може би не знае, но ние реагираме всеки път. Но ние не реагираме с прессъобщения. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV министър Захариева по отношение прессъобщението на президентската администрация преди дни, с което се настояваше правителството да реагира срещу дискриминацията на българи в Република Северна Макдония. 

"Казвам го в прав текст. Едно прессъобщение няма да помогне на българите там. Българското правителство работи по друг начин. Ние си вършим ежедневно работата по всеки случай, кото може и да не е станал дори публичен. Веднага правим демарш, викаме посланика, звъним на посланика или аз директно пиша, или нашият посланик там реагира при съответните институции и настояваме за реакция. 

 

На въпрос относно срещата снощи с външния министър на Република Северан Македония Буяр Османи, Захариева каза, че той е кацнал на нашето летище снощи и е пискал да се види за кратко.
"Моят график го позволяваше и направихме работна среща. Говорихме за Плана за действие, по въпросите на историческата комисия. Историческата комисия се срещат, откакто възстановиха работата си в края на миналата година", обясни Екатерина Захариева.
 "Казах на г-н Османи, че не само, че няма напредък, но има и отстъпление по тези 5 личности, за които сме се разбрали. Текстовете за тези 5 исторически личности трябва да влязат и в учебниците. Така че твърдението, че сме се разбрали за периода на Средновековието - това просто не е вярно", допълни тя. 

 

"Попитах го какво става с Паневропейски коридор № 8. Причините, които г-н Османи изтъкна за прекратяването на търга според мен са основателни, но те трябва незабавно да обявят новия търга. Най-после да започне изпълнението на този коридор - той е важен и за Албания, и за РСМакедония, важен е и за България, но е важен и за целия ЕС. Разговарях преди няколко дни с посланика на Италия - знаете, че де факто коридорът започва от Италия, това е връзката Италия-Албания-РСМ-България", добави министърът на външните работи. 

 

Екатерина Захариева категорично заяви, че очакванията в РСМ, че някой отвън може да притисне България за да промени позицията си, са безпочвени. 
"Казах на г-н Османи, че ЕС не работи като някогашна Югославия. Те може би още си мислят, че някой отвън ще притисне България. Ние това им го казваме, че няма как да се случи от 2019 г. Аз не останах с впечатление, че в РСМ очакват смяна на правителството след изборите", сподели министърът на външните работи. 

 

САЩ винаги са заявявали, че имат интерес на Балканите. Новата американска администрация заявява "ние се върнахме на световната сцена", САЩ се върнаха в много международни организации. България няма да се подаде на натиск откъдето и да било, откогото и да било. Трябва да престане да се внушава това от СРМ, допълни Захариева. 

 

В най-скоро време ще има и четвърта ваксина срещу коронавируса, разкри министър Захариева. Очаква се получаването на разрешение от Европейската агенция по лекарствата. Относно казуса със забавените доставки на ваксината от "АстраЗенека", Захариева обясни, че такова напрежение има в доста европейски страни. "Доставя се по-малко, отколкото е заявено и поето като ангажимент от страна на компанията".

 

Засега няма проблеми с откриването на секции за предстоящите избори в чужбина, информира външният ни министър. Все още се чака разрешение от няколко ключови държави, където има голяма българска общност. Тя изрази надежда до една-две седмици това да се случи.

Екатерина Захариева призова да се спазват изискванията в съответните държави по отношение на мерките срещу коронавируса. По думите й това зависи и от съвестта на хората, които трябва да спазват дистанция.

 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени