Екатерина Захариева: Чрез инициативата "Три морета" трябва да представяме региона като добро място за инвестиции

Сред участниците във форума бяха генерал Джeймс Джоунс, изпълнителен директор на програмата за "Три морета" в Атлантическия съвет, заместник-председателят на програмата посланик Джорджет Мосбахер, Матю Бойс, заместник-помощник държавен секретар на САЩ, политически експерти и инвеститори от двете страни на Атлантика

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: МВнР

Възможностите на инициативата "Три морета" и българското  председателство тази година трябва да бъдат използвани за представяне на региона като добро място за инвестиции и за възстановяване от кризата. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е и национален координатор на инициативата, по време на онлайн форум "Три морета" 2021 г.: Пътят към София", организиран от Атлантическия съвет на САЩ.  "Политическите декларации не са достатъчни, необходима е всекидневна работа на правителствата и частния сектор - подчерта тя. - От нас зависи да ускорим изпълнението на проектите, да привлечем нови инвестиции в региона, да улесним бизнес контактите и свързаността между гражданите", каза Екатерина Захариева, която бе специален гост лектор на събитието. Външният ни министър призова за по-активно взаимодействие между публичния сектор и бизнеса като гаранция за постигането на целите на инициативата, в която участват 12 държави - членки на ЕС, подкрепени от САЩ, Германия и ЕК. "Убедена съм, че тази година е време за прилагане на решенията в рамките на "Три морета", каза още Захариева.

 

Тя подчерта силната подкрепа за инициативата от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, изразена в специално видеообръщение по време на срещата на външните министри и национални координатори миналата седмица. Външният ни министър приветства заявения от САЩ ангажимент да подкрепи Инвестиционния фонд на "Три морета" с 1 млрд. долара за енергийни проекти, а също и решението на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ да направи първа вноска с 300 млн. долара. Тя изтъкна, че е от решаващо значение страните членки и партньорите от ЕС, Германия и САЩ да работят заедно за по-нататъшно разширяване на Фонда както с публичен, така и с частен капитал, и той да достигне целта от 5 млрд. евро.

"Изграждането на доверие в целия регион като атрактивен инвестиционен пазар с население над 110 млн. души се нуждае от целенасочена комуникационна стратегия, включваща не само политици, но и бизнес общности, неправителствени организации, медии. Уверени сме, че Атлантическият съвет ще продължи да ни подкрепя в това начинание, разпространявайки добрите новини за "Три морета" сред американските  инвеститори", заяви Захариева. Външният ни министър представи приоритетите на България в годината на председателството, сред които са енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаването на транспортната и цифровата свързаност между страните. Тя подчерта, че една от целите на страната ни е и изграждането на по-добра регионална свързаност, включително в технологиите и иновациите, като надгради постигнатото от миналогодишното естонско председателство. "Високотехнологичните разработки в областта на дигитализацията, енергийната ефективност и зелената икономика създават нови възможности за интелигентна мрежа между университетски изследователски и иновационни центрове, предлагайки шансове на нашите млади иноватори и ИТ специалисти да останат да работят в региона", заяви българският вицепремиер.

 

Сред участниците във форума бяха генерал Джeймс Джоунс, изпълнителен директор на програмата за "Три морета" в Атлантическия съвет, заместник-председателят на програмата посланик Джорджет Мосбахер, Матю Бойс, заместник-помощник държавен секретар на САЩ,  политически експерти и инвеститори от двете страни на Атлантика. Атлантическият съвет на САЩ е неправителствена организация, която насърчава конструктивното лидерство и ангажираност в международните отношения въз основа на централната роля на атлантическата общност за справяне с глобалните предизвикателства.

"Три морета" е политически проект на ниво държавни глави на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република. Инициативата вече е изградила стратегическо партньорство с Германия и САЩ. Целта на "Три морета" е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени