Екатерина Захариева: Относно френското предложение, ако не беше ГЕРБ, управляващите нямаше да посмеят

"Всички важни решения са взети или инициирано от опозицията" - каза Захариева

Екатерина Захариева, ГЕРБ
Екатерина Захариева, ГЕРБ Източник: Zonanews

Зелена светлина за РСМ по пътя към ЕС. Гарантиран ли е Националният интерес на България след подписването на двустранния протокол между София и Скопие? Коментар на бившия външен министър Екатерина Захариева в "Денят започва" по БНТ.

 

"ЕС-целият пакет от документи защитава интереса ни. Опозицията-ние ГЕРБ и нашият лидер направихме пресконференция. Ако не беше ГЕРБ те нямаше да посмеят да го предложат. Ние трябваше да внесем проект за решение. Но се радвам че това е факт. 2017 г. нашето правителство постави тази тема. По време на нашето председателство, когато всички лидери бяха в София. 


Подписването на договора беше исторически момент. Всички се позовават на него. Това означава, че тогава Борисов и Заев са постигнали нещо добро. Във външната политика нещата не започват и не свършват с теб за 6 месеца не можеш да постигнеш напредък.


В преговор рамка влизат и протоколите и всички договорености. Има много гаранции. Нашето правителство стигна до идеяте те да влязат в преговорната рамка. Време е да се успокоят там страстите-видяхме антибългарската риторика, трябва да се реформират, а не са направили адекватна оценка на миналото" - каза тя.


Захариева обясни и за македонския език: "Имаме си формулата, в момента ще бъде в декларации това ще е част от целия пакет. ЕС ще отбележи че не признаваме македонския език. Нашето правителство никога не сме си мислили, че всички останали държави ще трябва да приемат изцяло позицията на България езика. Това влиза в пропагандата на Скопие.

 

Ако това правителство не водеше две външни политики, нямаше да изглежда така набързо всичко. Ако бяха продължили това, което нашето правителство започна, можеше преди два месеца да е решено всичко. Министерство на външните работи го каза. Че се води двойнствена политика". 


Сполед нея силното напрежение в правителството на Кирил Петков, поставянето непрекъснато на червени линии - за войната в Украйна, за доставката на оръжие, за БНБ и за какво ли не, е било вредно, а правителството - неработоспособно.


Екатерина Захариева не е изненадана, че президентът дава третия мандат на БСП: "Те са по-голямата партия и все пак са по-близки до президента. Шансовете са едни и същи за кабинет при когото и от претендентите да бе отишъл мандата. Не знам как ще забравят червените си линии и твърде острата си риторика. Наричаха се мафия. А сега са склонни да дърпат и натискат, не знам с какви методи, народните представители - казва тя и отбелязва: "Който мисли различно от нас, той е мафия и задкулисие" - е обичайната фраза.

 

Според Захариева така не може да продължава - всички важни решения са взети или инициирано от опозицията: решението за Северна Македания,  Бюджетът е на опозицията - пренаписан между първо и второ четене. Този парламент е изчерпан и трябва да се отиде за четвърти път на избори, смята тя.

 

Съветват ли наистина от посолството на САЩ ГЕРБ по време на закуска, отговори екс външния ни министър: "Това е протоколна закуска, въпросът е към други партии. Ние сме с ясна геополитическа ориентация. След пресконференция за френското предложение започна надпревара кой ще внесе предложението пръв". 


"Няма мисъл от страна на управляващите за бъдещето на България, а само да продължат едни семейства да управляват. Къде ви бяха законите за плана? Ние сме декларирали и сложили ценностите, зад които заставаме, на масата. Разчитаме избирателите да ни дадат доверие и да бъдем първа политическа сила. И тогава да разговяраме с партии които защитават тези ценности и интереси. Политиците трябва да спрат да се заричат-никога с еди кой си. Коалицията не е брак - нужна е програма и обединение около нея" - казва Екатерина Захариева. 


Според нея ГЕРБ не е в изолация, сред хората е. Що се отнася до снимките от спарнята на Борисов, които периодично изскачат като тема, позицията й е: "Когато нямат аргументи и програма, измислят компромати. Това е по тяхна инициатива. Нито един от тези компромати не беше доказан. Когато нямаш програма, хвърляш компромати.

 

Прокуратурата ясно обясни, че става въпрос за експертизи-това казва експертизата. Измислените компромати олекват пред истинските: семейни назначения, шуробаджанащина - то не са лели, то не са тъщи, то не са видеа, които излизат. Дума не съм чула от Промяната за това което излиза за тях.  Надявам се този служебен кабинет да не подпомага, която и да било полит сила" - казва Захариева.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени