Екатерина Захариева: Почти сигурна съм, че няма да влезем в Еврозоната през 2024 година

Захариева отговори утвърдително на въпроса дали иска да има контрол върху главния прокурор

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: Zonanews

Поставянето на твърде много червени линии между партиите води до нови избори. Това каза за БНР Екатерина Захариева, която е депутат от ГЕРБ и бивш правосъден министър.

 

"Няма лошо да се говори и за БСП. Но с тях ще ни бъде изключително трудно, защото има огромни пропасти, които зеят между нас по отношение на външната политика. Нека минат тези избори и дано всички да осъзнаят, че трета година тласкаме страната към нестабилност и политическа криза. Отдалечаваме се от Шенген и Еврозоната. Почти сигурна съм, че няма да влезем в Еврозоната през 2024 година. Има и все по-надигащите се гласове за президентска република. Аз смятам, че няма нищо по-добро от парламентарна република. Няма как да е много висока оценката за работата на този парламент, защото не успя да излъчи правителство, но имаше много законодателна дейност", допълни още Захариева.

 

"Не малка част от законопроектите се приеха с голямо мнозинство. Не работеше лошо. Успя да приеме решения, които успяха да измият срама на България", каза Захариева.

 

Тя коментира и предстоящата днес работа на правната парламентарна комисия и на НС, които ще се положат усилия за обединяване на проектите за промени в НПК и тези в Закона за съдебната власт.

 

Вчера правосъдният министър се обърна към депутатите в телевизионно интервю и ги призова да направят и невъзможното, за да приемат механизъм за главния прокурор. 

 

"Не е невъзможно, но ще бъде странно обединяването на тези законопроекти. Зарков призовава, но внесе законопроект на 30 декември. Едва ли не е осъзнавал, че този парламент има малка вероятност за дълъг живот. Не мога да разбера как за изпълнителната власт винаги има оправдания, а НС се очаква да приема едно към едно всичко, внесено от МС. Това не е целта на законодателния процес. Проблемите не са само в Прокуратурата, посочи Захариева.

 

"Когато говорим за съдебна реформа, дебатът се изчерпва в обвинения кой я иска и кой не. Това пречи на истинския и смислен професионален дебат.  Когато се чуват само обвинения и част от политическите партии го приемат като флагман-т.е. само те го искат и никой друг, ще стигаме до това положение", заяви Захариева.

 

Екатерина Захариева призова политици, представители на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет  и представители на гражданския сектор, които искат да се случи съдебната реформа,  да свалят малко напрежението: "Надявам се  да започне професионален дебат в следващия парламент. Да не говорим само за пред камерите".

 

"Моето мнение е, че и двата механизма не са достатъчно ефективни", коментира още тя.

 

Захариева отговори утвърдително на въпроса дали иска да има контрол върху главния прокурор. Посочи и доказателства в тази насока: "Във втория си кабинет ГЕРБ направи промени, които ограничиха правомощията на главния прокурор, като децентрализирането."

Още от "Политика"

Николай Нанков: Днес нашата роля е да не позволим споменът за комунистическите концлагери и престъпленията извършени там

На традиционното поклонение днес, което всяка година СДС-Ловеч организира, отдадохме почит, заедно с младите момчета и момичета от МГЕРБ, пише във Фейсбук водачът на листата на ГЕРБ-СДС в МИР-Ловеч

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени