Екатерина Захариева: Разговори за премиер с мен не се водят

Външният министър коментира и думите на руския посланик Елеонора Митрофанова, че гоним дипломати, за да демонстрираме лоялност към стопаните си

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: bTV

Разговори за премиер с мен не се водят. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали с нея се обсъжда тя да е следващия министър-председател в кабинет на ГЕРБ в предаването "Тази сутрин" по bTV. "Официалните разговори с партиите ще започнат след свикване на парламента, но ние имаме отговорност към гражданите, няма как най-голямата политическа сила, с 24 спечелени района, победила пети пореден път на парламентарни избори, да не се опита да предложи правителство. През 2013 г. видяхме как заобиколиха първата партия ГЕРБ, направиха правителство със златния пръст на Атака, което бе изключително неустойчиво. Сега спечелихме 24 района, 169 общини, имаме 14 на сто разлика с втория в 13 МИР в Пазарджик", каза тя. Според Захариева числата говорят най-добре за резултата.

 

"Изчакайте още малко. Когато дойде момента ще се предложи и състав, и премиер. Всякакви опции са на масата. Ясно беше, че всеки момент се чака да се обнародва решението на ЦИК, за да каже президента кога ще го свика парламента, но той така и не го направи. Беше редно да каже, решението е ясно от снощи", категорична бе Захариева. "Президентът знаеше, че решението на ЦИК се очаква всеки момент да се обнародва, то вече е факт, редно бе да посочи дата за свикване на парламента, а той само направи намек, че ще е до края на седмицата. Сега попадаме в ситуация да чакаме указа, а е нужна подготовка за първото заседание, част от депутатите са далеч. Но не за първи път виждаме такова поведение от страна на президента", обърна внимание върху поредните интриги на Румен Радев външният министър.

"Правим анализи, излизаме от успешен мандат - въпреки кризата успяхме да изпълним начертаните показатели в предизборната програма, показали сме, че може да управляваме държавата в три кризи досега. Нормално е да има приемственост и промяна. С мен не са водени разговори за номиниране за премиер. Всички партии излизаха с лозунги срещу ГЕРБ. Омразата е силно чувство, но не обединява и не е градивно. Изборите минаха и сега трябва да кажат за какво са", добави тя.

Има вероятност да се внесе състав на кабинет дори и при неуспешни консултации с партиите, разкри Екатерина Захариева. "Разговори сега не се водят, нека започне официалната рулетка. Янаки Стоилов бе прав, че от начина, по който президентът направи консултациите, ще се види дали иска устойчиво правителство или не. Ако ги прави чисто формално, изводът ми ще е, че не иска устойчив редовен кабинет", допълни тя.

Екатерина Захариева коментира, е Радев трябва да се държи като държавен глава, най-силен трябва да е той в криза, а не да подкрепя определени партии, които пробутват тезата, че ГЕРБ се страхува от служебен кабинет. "Подкрепя партията на протеста, както той ги нарича, друг е въпросът доколко са партия на протеста. По отношение на БСП - Радев си обяви кандидатурата за втори мандат без консултация с БСП. Но БСП се срина, така става с тези, които предлагат неизпълними решения, а същевременно не носят отговорност", допълни тя.

Външният министър коментира и думите на руския посланик Елеонора Митрофанова, че гоним дипломати, за да демонстрираме лоялност към стопаните си. "Спокойно приемам това изказване -  не знам кои са тези стопани, ние не сме кучета. България е суверенна държава. Искаме да поддържаме добри и приятелски връзки с другите държави. Когато дипломати вършат неща, несъвместими със статута им, винаги ще постъпваме така. Нашите служби си свършиха работата", каза Захариева.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени