Екатерина Захариева: Трябва да се изисква от Скопие изпълнение на договора от 2017 г.

Тя коментира и оставката на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Екатерина Захариева
Екатерина Захариева Източник: Скрийншот/bTV

Не мисля, че ще има новина от посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония, прогнозира в предаването „Тази неделя“ бившият външен министър Екатерина Захариева. „Ще има едни протоколни разговори и пресконференция, предполагам, че ще се говори за инфраструктура, защото в делегацията е и транспортния министър“, посочи тя. „Нека да видим първо дали в Северна Македония ще имат правителство, твърде прибързано е това посещение“, коментира Захариева.

 

Тя припомни, че участниците в КСНС при президента са препотвърдили позицията, която правителство ГЕРБ беше приело. „Имаше становище, което не е лошо, но не знам г-н Петков с какви послания ще отиде. Позицията на България остава същата“, каза Захариева.

 

„Изпълнение на договора от 2017 г. е това, което трябва да се изисква от Скопие. Този договор засега остава само на хартия за северномакедонската страна“, коментира още Захариева. „Създаде се впечатление у нас, че беше подписан, за „да“ кажем да за НАТО, за да бъдем активни по време на нашето европейско председателство, но от там нататък за тях договорът остана на хартия", посочи още тя.

 

„Вече забравих броя на споразуменията, на програмите към тях, които сме предлагали на Република Северна Македония. По договора има текстове, които касаят не само историческата комисия, но има и за туризъм, инфраструктура, за езика на омразата, за образование и култура. Предлагали сме конкретни инициативи и много често отговорът на наши проекти за споразумение се бави повече от дена година“, каза още Екатерина Захариева. Това е двустранен договор, той не зависи само от България, припомни тя.

 

Тя коментира и оставката на ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. „Не знам за какво е отнет достъпът до класифицирана информация на г-н Цацаров, но правителството очевидно ще постигне това, което иска - смяна на председателя на КПКОНПИ“, каза Захариева.

 

Бившият външен министъре под карантина вкъщи до четвъртък, защото е контактно лице на на бившия енергиен министър Теменужка Петкова, която е с коронавирус. Двете сега са депутати от ГЕРБ и в пленарна зала са близо една до друга. „Не искам да спекулирам, но очаквам половината парламент да бъде поставен под карантина скоро“, заяви Захариева.

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени