Екатерина Захариева: Всяко едно дете в България вече се ражда с 10 000 лв. дълг

Кирил Петков не разбира темата РСМ, не мисля, че разбира и доста от темите по външната политика, коментира тя

Екатерина Захариева, ГЕРБ
Екатерина Захариева, ГЕРБ Източник: Zonanews

Палежът на културния център в Битоля не е първият случай на агресия към македонските българи. Мисля, че правителстовото, и по-специално, Кирил Петков е хубаво да го види, понеже не разбира темата Република Северна Македония, не мисля, че разбира и доста от темите по външната политика. Това заяви по БНТ народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш външен министър Екатерина Захариева.

 

По думите ѝ има заплахи към представителите на българското малцинство. "Да не можеш да си намериш работа, защото си с български произход, да бъдеш заплашван, културните центрове да бъдат запалвани. Това е вандалско", възмути се тя. Захариева каза още, че е имало няколко стъпки в правилната посока на Скопие, но много в грешната посока.

 

Според Захариева има много малко време, за да даде България разрешение за започване на преговорния процес със Северна Македония до приключването на френското председателство на Съвета на ЕС и не очаква това да се случи.

 

"За съжаление обаче имаше няколко стъпки в правилна посока от страна на РСМ и много повече в погрешната. Нека Кирил Петков, който очевидно е обещал да вдигне ветото, да говори по често с тях (...) Очевидно Кирил Петков е давал обещания, че до края на френското председателство ще каже "да". Трябвало е да се убеди и Румен Радев. Според мен до края на тяхното (френското, бел. ред.) председателство няма да има падане на ветото", каза бившият външен министър. 

 

Захариева коментира, че чуват какво говорят хората и това е оценка, която българските граждани споделят - вътрешната политика е пълен хаос, липсват адекватни реформи, а управляващите се оправдават за всичко с войната. По нейни изчисления няма 121 гласа за вот на недоверие, но ще продължат да посочват всеки ден грешки на управляващите.

 

"Вижте какво правят с бюджета. Експертите казват, че всяко едно дете в България вече се ражда с 10 000 лв. дълг. Това прави правителството, а в същото време нищо срещу инфлация, за мерки за бизнеса, за реформи. Трябваше да се вземат мерки за овладяване на инфлацията още миналото лято", възмути се Захариева. 

 

Тя критикува и отношението към украинските бежанци, тъй като не им се помага да се интегрират. Допълни, че техен законопроект е оставен да отлежава в НС, а общините трябва да бъдат включени по-активно в процеса за намиране на работа на бежанците от Украйна.

 

"Аз мисля, че тези хора не правят разлика между бежанец и това, което е статутът на украинците - специални статути за една година. Смисълът на този статут е закрила, т.е. интеграция, а не изолиране в хотели и станции. 3 месеца те не могат да направят разлика И аз да ги питам - къде ги настаниха буферно? В съоръжения, построени от нас. Ние успяхваме да контролираме нещата и нямаше криза. Те сега я създадоха", добави Захариева. 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени