Експерт: Ако Пеевски оглави ДПС, това ще бъде качествено нова ситуация, ДПС отдавна иска да излезе от етническата рамка

Борисов не може да бъде изместен от ДПС. Борисов е много по-доказан лидер, но в момента не е толкова на първа линия, каза политологът Цветанка Андреева.

Цветанка Андреева
Цветанка Андреева Източник: Скрийншот видео кадър

Ако Пеевски оглави ДПС, това ще бъде "качествено нова ситуация" и "ДПС отдавна иска да излезе от етническата рамка, защото не е здравословно за тях чисто политически". Това коментира в интервю за БНР политологът Цветанка Андреева.

 

"Публичното израстване на Пеевски" като лидер на процесите в управлението и геополитиката политологът отдава както на  притискането му по линия на "Магнитски", така и на войната в Украйна, която по думите ѝ катализира политическите процеси.

 

Цялата политика на ДПС вече е на показ и това я прави приемлива, посочи тя, но уточни, че от гледна точка на разделяне на порции обаче не е приемливо нито за ГЕРБ, нито за ДПС, добави тя.

 

Борисов не може да бъде изместен от ДПС. Борисов е много по-доказан лидер, но в момента не е толкова на първа линия, каза Цветанка Андреева.

Относно предстоящата ротация тя прогнозира, че с оглед на знаците на ГЕРБ, че ще искат смяна на министри, ще видим такава.

 

Андреева не изключва саботиране от страна на президента на втория етап на кабинета "Денков-Габриел". "Едно е сигурно – ще влезем в период, в който Румен Радев вече прави политически планове. Безспорно това е лидерът вляво. Той може да оспори и лидерството на Костадинов и, разбира се, на Нинова. Виждайки в него такъв потенциал, се чертаят всякакви сценарии. Румен Радев има правото на своята партийна кариера".

 

"Това правителство доведе до изход от политическата криза, която спираловидно ни въвличаше в патова ситуация. Успехът на годината е съставянето на правителството Първо като външнополитическа ориентация на държавата и от друга страна – връщане към конституционната рамка на функциониране на държавата. Стабилизация е думата", каза тя.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени