Експерти от Министерството на електронното управление ще проверят машините преди изборния ден

Министърът на електронното управление припомни, че към всяка машина има две флаш памети, които записват гласуванията

Министерство на електронното управление
Министерство на електронното управление Източник: Zonanews

Министерството на електронното управление е дало на Централната избирателна комисия списък с над 20 експерти, които да направят проверка на машините за вота, съгласно Изборния кодекс. Това трябва да се случи до 24 часа преди изборния ден. Това съобщи пред bTV служебният министър на електронното управление Валентин Мундров.

 

Той коментира хартията и флашките за машините. "Хартията за машините е предоставена на две независими лаборатории, които са установили за предния път, че хартията отговаря на изискванията на производителя. Така наречената шпула - вътрешната част на самата ролка хартия, е такава, каквото се изисква и от производителя", обясни Миндров.

 

Той напомни и, че към всяка машина има две флаш памети, които записват гласуванията. "Ако с едната стане нещо, другата има същата информация. Вероятността да се счупят и двете на една машина, е минимална. От гледна точка на самите флаш памети - при проверка от наша страна се установи, че има хипотеза, при която дадена флашка може да се счупи, но шансът това да се случи е под 0,5%", посочи министър Мундров.

 

Министърът напомни, че още на 25 май Министерството на електронното управление удостовери изходния код на машините за предстоящите избори. "В този процес всичко беше открито и публично", подчерта Мундров. "Нека направим така, че да върнем доверието в машинното гласуване", каза още той.

Още от "Политика"

Атлантическият съвет: Евроатлантическите народни представители да дадат 100 дни шанс на предложеното с първия мандат пра

Въпреки разломните противоречия между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, днес интересът на България да защитава своята сигурност против руската хибридна агресия е над всичко, заявяват от организацията

Прочетете повече прочетете повече

Ивелин Михайлов: Марков ми каза, че ако има подкрепа от "Величие" за даден кабинет, може партията да получи министерски

По думите на Михайлов твърденията на Марков, че е единствен идеолог на партията, не са верни, защото "той не може да управлява и двама човека"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени