Експерти: Русия пряко ще се намеси в изборите в България чрез газовите доставки

През последните месеци "Газпром" е превърнат от едно нормално търговско дружество в геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл, което стреля срещу страните от ЕС - е мнението

Путин и руския газ
Путин и руския газ Източник: ЮФ

Европейските страни усилено търсят алтернативи на руски газ. Италия вече договори допълнителни газови доставки от Алжир,  Германия се разбра за доставки на втечнен газ от Катар, а Франция и Обединените арабски емирства подписаха споразумение за доставки на нефт и природен газ. Какви са възможностите пред България?

 

През последните месеци "Газпром" е превърнат от едно нормално търговско дружество в геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл, което стреля срещу страните от ЕС. Заради това ми се струва абсурдно да бъде сключен нов дългосрочен договор с "Газпром". Това заяви енергийният експерт Пламен Димитров в ефира на "България сутрин".

 

На същото мнение е и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев: "Не смятам, че Русия и "Газпром" са надежден източник на газ в момента. Федерацията пряко ще се намеси в изборите в България чрез газовите доставки", подчерта той. 

 

По думите на Димитров следващият голям катаклизъм, който може да предизвика проблеми за България, е ако "Газпром" спре доставките за Гърция.

 

"Дългосрочните договори са хубави, но трябва да се знае, че нито един от тях, сключен през този или следващия месец, не може да предвижда доставки, които да започнат още през тази зима", каза той, като допълни, че единственият вариант е "игра на спот пазара".

 

Според него има голяма вероятност, ако разговорите с "Газпром" бъдат подновени, Русия да поиска да бъде подписан нов договор. "Не запасите са до септември, а договорените количества. Запасите са това, което имаме в Чирен.

 

За първия танкер, който трябва да дойде през октомври, има слот за разтоварване в Гърция, но за следващите шест танкера тепърва трябва да се договаря как да бъде получен", поясни експертът.

 

"Договорените танкери са закърпване на положението. Видя се, че дългосрочните договори са по-изгодни от спотовете", категоричен бе Керемедчиев.


Според енергийния експерт страната ни "трябва да гледа към Турция, защото можем да консумираме всичките им възможности за получаване на руски, азербайджански и ирански втечнен газ". 

 

"Там трябва да се действа на политическо ниво - да се търси договорка за използване на турски терминали за внос в България, а също и да се използва преносната мрежа на турската държавна компания", поясни Димитров за Bulgaria ON AIR.

 

Бившият зам.-министър се съгласи, че "Турция се превръща в хъб за спасяване на руската икономика". Димитров и Керемедчиев коментираха и предложението на ЕК за намаляване на потреблението на природен газ с 15%.

 

"Потреблението ще се намали с 15% по чисто икономически причини. Потребителите, на които им е твърде скъпо, просто ще се откажат от него. Няма възможност за административно намаление", обобщи енергийният експерт.

Керемедчиев пък заключи, че е много трудно "с един аршин да се мерят различни икономики".

Още от "Политика"

Комунистическият следовател Бойко Рашков нападна още един журналист, млати оператора и него с чадър (ВИДЕО)

Преди това Рашков счупи телефона на колегата Николай Караколев преди комисията, на която депутатите трябваше да го изслушат за връзките му с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени