Елена Йончева дължи на БСП 32 811 лева, крие се!

Тя е член на партийната структура №11 на БСП в община Георги Дамяново, Монтанско. Но местните социалисти, които нито са я виждали, нито са я чували

Елена Йончева
Елена Йончева Източник: БГНЕС

Местната партийна организация, където членува Елена Йончева, се обърнала към орготдела на "Позитано"20 да попита защо централата не превежда членския внос на  евродепутатката. След справка се оказало, че избраната от БСП за евродепутат Елена Йончева не си е плащала членския внос от март 2019 година, съобщава Епицентър.бг. От тогава тя е член на партийната структура №11 на БСП в община Георги Дамяново, Монтанско. За този период дължи над 720 лева на местните социалисти, които нито са я виждали, нито са я чували оттогава.


В същото време само от заплата Йончева е получила за последните 24 месеца – 168 264 евро (328 114 лева). Без безотчетните пари, които прибира всеки евродепутат, тя дължи 16 826 евро (32 811 лева) уставно установен членски внос на БСП. Още по-скандално е, че според устава на БСП (чл. 50/3/) Националният съвет е утвръдил списък на членовете на партията, които заемат определени длъжности и плащат членски внос не по-малко от 10 % от месечното си възнаграждение.

 

Решението е гласувано на Национален съвет на 2 септември 2017 година и включва и избраните депутати в Европейския парламент. Като партиен член и евродепутат, избран от листата на БСП, Елена Йончева дължи 10 % от заплатата си на евродепутат от месец май 2019 до днес. Справка на сайта на Европарламента показва, че един евродепутат получава чисто след данъци заплата 7011 евро (към юли 2020) плюс отделно 4563 евро за служебни разходи. Така само от заплата Йончева е получила за последните 24 месеца – 168 264 евро (328 114 лева).

 

Без безотчетните пари, които прибира всеки евродепутат, тя дължи 16 826 евро (32 811 лева) уставно определен членски внос на БСП. Ако се добавят и безотчените пари, сумата набъбва до 11 574 евро месечно х 24 месеца = 277 776 евро до май 2021 и дължимото става 27 776 евро (54 163 лева). До ден днешен Йончева, която е силно критична към ръководството на БСП, а в същото време не спазва Устава на партията, която я е пратила в Европарламента, не е платила нито стотинка на партията и се крие.

 

Освен това Йончева дължи и суми, които ѝ бяха събрани за делата лично от депутатите в 43-то НС. Тогава колегите й, начело с Нинова, застанаха зад гърба на Йончева и я защитиха от нападките на ГЕРБ. След като замина за Брюксел, Йончева обърна гръб на всички, нарочи Нинова за свой враг и не пропуска да напада БСП.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени