Елена Йончева не успя да се пребори за зам.-шеф на Европейския парламент

Депутатите социалисти избраха Марк Ангел от Люксембург да наследи арестуваната Ева Кайли

Елена Йончева
Елена Йончева Източник: БСП

Българската евродепутатка Елена Йончева не успя да се пребори за номинацията за поста зам.-председател на Европейския парламент, съобщи Клуб Z.

 

Тя бе един от кандидатите на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Групата избра Марк Ангел от Люксембург за наследник на гъркинята Ева Кайли, арестувана в края на 2022 г. по подозрения в получаване на подкупи в замяна на лобиране в полза на Катар. Най-големият скандал в историята на ЕП доби популярност като "Катаргейт".

 

От групата на СиД отказаха да коментират пред изданието на кое място се е класирала Елена Йончева. Те се мотивираха, че става дума за вътрешна процедура.

 

Освен сънародничката ни кандидати на социалистите за поста бяха французинът Рафаел Глюксман, румънецът Виктор Негреску, литовецът Юозас Олекас, финландката Миапетра Кумпула-Натри и словенецът Матяж Немец.

 

Няма гаранция обаче, че избраният днес кандидат ще получи поста, отбелязва "Политико". Другите политически групи в ЕП могат да предложат свои хора. Зам.-председателите на Парламента са общо 14. Наследникът на Ева Кайли трябва да бъде избран на започващата на 16 януари сесия в Страсбург.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени