Емил Георгиев от "Екогласност": Трима министри се опитаха да купят партията ми, представиха се като хора от президентството!

С този проект е запознат и министър-председателя, а той е назначен от президента, и това е станало далеч, преди той публично да заяви подкрепата си за него, каза Георгиев

Емил Георгиев
Емил Георгиев Източник: БНТ

Скандални разкрития направи тази вечер в студиото на "Още от деня" по БНТ лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев, част от коалиция "БСП за България". От тях става ясно, че тримата служебни министри Петков, Василев и Денков пазаруват на поразия хора за новия си проект, без никакви скрупули и всичо това става под шапката на президентската институция. Те стигнали до там, че да отидат в офиса на лидера на "Екогасност"- формация, която е партньор на БСП, за да му предлагат "Екогласност" да стане част от проекта  им, като изрично няколко пъти подчертали, че те ще финансират всичко, дори и цялото ръководство на формацията. Кирил Петкков заявил, че зад проекта им стоят хора от президенството като споменал името на секретаря на президента Николай Копринков. 

 

Ето цялото изложение на Емил Георгиев:
"Да, ние бяхме потърсени да поемем проекта на тримата служебни министри (Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков). Имахме два разговора. Първият беше с представители на г-н Кирил Петков, г-н Василев и министъра на образованието. Те казаха, че разчитат на нас, защото сме модерна партия, но поставиха условия. Условието е те да ръководят изцяло дейността на "Екогласност". И аз казах, че разговорът е приключен.


На другия ден същият този техен представител ми се обади и ми каза, че лично г-н Кирил Петков желае да се срещне с мен. Проведох среща с него в нашия офис – на Федерацията на потребителите. Разговорът беше два часа. И на него казах, че няма как да се съгласим на нас да ни бъдат поставени условия. Оттеглиха иска си. И тогава поискаха да влязат в ръководството на "Екогласност", защото ние след няколко дни имахме национална конференция. Отново им казах: Разговорът е приключил.


Предложиха ни се избираеми места в листите на бъдещия проект - едното в Хасково, другото в Монтана. Казаха, че те поемат изцяло камппанията и те ще ни предложат хора. Тоест, ние да не можем да разсъждаваме кои са хората. Казаха, че са направили кастинг във всички области и са подбрали 50 души. Тогава ги попитах: Добре, на мен ми остава, аз да ви упълномощя, вие да подпишете и листата в ЦИК.

 

Зададох въпроса – кой стои зад този проект? Директно поисках да ми се отвори, защото в публичното пространство се говори, че президентът стои зад този проект. Не получих отговор. Но ми се каза, че зад този проект стоят представители на президентската институция. Отговорих, че повече разговори няма да има.


Дори му казах: "Вижте, г-н Петков, аз съм бил подложен на натиск от олигарха Прокопиев. Имаше един момент, когато водихме битка за "Меричлери", те първо ми предложиха моркова, след това започнаха съдебни разправии срещу мен, накрая се появи той и знаете ли какъв му беше иска – 620 000 лева. Казах, че няма как да бъдем купени.


А на въпроса на водещата – как са искали да ви купят, Емил Георгиев отговори: Вие сама си отговорете, след като те ни казват: "Ние искаме да поемем цялото ръкководство на "Екогласност", ние искаме сами да финансираме цялата кампания". Те се опитаха да вербуват по неприятен начин и други наши представители, като искаха да получим  4-6 избираеми места и да внесат предварително средства за това. И всичко това се знае от делегатите на нашата конференция на 4 септември, защото аз ги запознах с предложението. И те казаха: Не.


На въпроса ми кои са представителите на президентството, които стоят зад техния проект, те казаха, че с този проект е запознат и министър-председателя (а той е назначен от президента) и това е станало далеч преди той публично да заяви подкрепата си за него. "Нямам съмнение – зад този проект стоят хора на президента", подчерта Емил Георгиев. Той съобщи, че днес е разказал всичко това на Корнелия Нинова.

 

Разговорът му със служебните министри е бил преди две седмици. На своята Национална конференция "Екогласност" са решили да продължат да подкрепят Румен Радев за президент.


Убеден съм, има хора в президентството, които искат да разбият левицата. И ще дам едно име – г-н Копринков, един от секретарите на президента, ме попита дали продължаваме разговорите с тримата министри. Значи, той знае за нашите разговори с Кирил Петков. Самите министри се представиха като хора от президенството".

Източник: Епицентър.бг

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени