Емисари на Рашков искали от шефовете на ДАНС и ДАР информация за разкритите руски шпионски мрежи

Стефан Янев е искал от Димитър Георгиев и информация за подслушвани политици

Димитър Георгиев (ДАНС) и Атанас Атанасов (ДАР)
Димитър Георгиев (ДАНС) и Атанас Атанасов (ДАР) Източник: Zonanews

Шефовете на ДАНС и агенция "Разузнаване" Димитър Георгиев и Атанас Атанасов са били привикани на отделни разговори с премиера Стефан Янев в петък следобед, съобщава "24 часа" като се позовава на високопоставени източници в правителството. На разговорите са им били поискани оставките като натискът е бил шефовете на служби да ги подадат сами. Причината е, че длъжностите на Георгиев и Атанасов са с мандат и уволнението им от президента по предложение на правителството може да стане само при изрично посочени в двата специални закона случаи.

 

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев и началникът на разузнаването Атанас Атансов разяснили на Янев и защо са пуснали дългите неплатени отпуски преди встъпването в длъжност на служебния кабинет. При Георгиев и Атанасов преди назначаването на кабинета са ходили емисари, които са искали да предоставят на Рашков цялата информация по разбитите руски шпионски мрежи, обяснили те на премиера. Рашков обаче нямал допуск до класифицирана информация и не можело да му се предоставят секретни данни. За да избегнат натиска Георгиев и Атанасов решили да излязат в отпуска по време на мандата на служебния кабинет.

 

Стефан Янев е искал от Димитър Георгиев и информация за подслушвани политици. Такива случаи няма в ДАНС, категоричен бил шефът на службата. Информациите, разпространявани от лидера на ДСБ Атанас Атанасов и вътрешния министър Бойко Рашков били допълнителен мотив да остане на поста си като шеф на ДАНС. Ако подадял оставка ще се изфабрикува информация за унищожени СРС-та обяснил позицията си Георгиев.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени