ЕНП на дебата за ареста на Борисов: Лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава

Българските евродепутати от ЕНП припомниха, че арестът на Бойко Борисов е станал само ден, след като той е взел категорична позиция в подкрепа на Украйна и изпращане на оръжие, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил

Европейски парламент
Европейски парламент Източник: Zonanews

Европейските институции изразиха загриженост за върховенството на закона и се ангажираха да обърнат внимание на изказаните опасенията в Европейския парламент по време на обсъждането на незаконния арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер припомни, че арестът на Борисов е извършен без повдигнато официално обвинение и без правно основание, съобщава Tribune.

 

"Това се случи по нареждане на министъра на вътрешните работи и самият той беше поканил медиите да присъстват на ареста с пропагандна цел. Загрижени сме за състоянието на правовата държава в България. Два съда решиха, че задържането е неправомерно. Пледираме за спазването на върховенството на закона и не можем да останем слепи за случващото се в България. Осъждаме този незаконен акт", категоричен бе председателят на ЕНП.

 

От своя страна еврокомисарят по правосъдието Дидие Рендерс подчерта, че компетентните органи в държавите - членки трябва да провеждат разследвания. Дебатът премина с разгорещени изказвания от всички политически групи. Представителите на ЕНП определиха ареста като "скандален" и "нелегален".

 

"Това не е политическо шоу, трябва да се зачитат правата на всеки гражданин и политики независимо дали е либерал, социалисти или зелен. Не мога да си представя да бъде арестуван бивш премиер, това да не е Русия? Прокуратурата трябва да работи с доказателства. Крайно време е да се спрат личностните нападения и да се действа разумно", подчерта евродепутатът Томаш Здеховски.

 

Той отхвърли обвиненията на социалистите, които заявиха, че този дебат се провежда три седмици преди изборите и преследва други цели. Колегата му от Германия Моника Холмайер каза, че лидер на опозицията не може да бъде арестуван в демократична държава.

 

"Не може просто полицай по искане на вътрешен министър или премиер да арестуват, не искаме подобни стандарти и те да важат за всички страни – членки. Прави впечатление, че премиер и вътрешен министър дават повече компетенции на органите на реда, става полицейска държава".  

 

От своя страна българските евродепутати от ЕНП припомниха, че арестът на Бойко Борисов е станал само ден, след като той е взел категорична позиция в подкрепа на Украйна и изпращане на оръжие, нещо което сваленият кабинет Петков не е направил.

 

Андрей Новаков подчерта, че Борисов е заел европейската позиция и е платил цената за това. Той смята, че става дума за европейски проблем, при който едни самозабравили и случайни хора са били на власт и са решили да пращат опозицията в затвора. "Съдът два пъти се произнесе, че те не са прави и с това се доказа, че сме правова държава", подчерта Новаков.

 

"Заповедта за ареста беше лично решение на Кирил Петков, който брутално намеси и името на Европейската прокуратурата в този срамен акт. Петков се оказа в скандалната ситуация да бъде свидетел на избягал в Дубай олигарх. Той прокарваше най-прокремълската политика и увеличи трикратно паричните потоци към Русия", припомни Андрей Ковачев

 

Той призова ЕК и всички партии в ЕП ясно да осъдят този акт на незаконен арест. "Борбата с корупцията не е лична война с опонента. ГЕРБ ще възстанови негативните последици от политиката на Петков, включително подкрепа за Украйна", добави Андрей Ковачев.

 

Емил Радев пък попита дали е щяло да има мълчания, ако по време на Борисов е бил задържан друг лидер.

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени