ЕС осъди действията на руските власти срещу журналисти

Съюзът призовава руските власти да променят решенията си и да спрат с "репресиите срещу гражданското общество и независимите медии"

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

ЕС осъди категорично действията на руските власти срещу независимите медии и организации на гражданското общество, предаде ДПА. "Фактът, че дисидент, опозиция, критични гласове и независими институции са все по-заглушавани е особено обезпокояващ преди изборите за Държавна Дума през септември", заяви говорител на дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел.

 

Съюзът призовава руските власти да променят решенията си и да спрат с "репресиите срещу гражданското общество и независимите медии". В изявлението на говорителя на Борел по-специално се споменава решението на руските власти да категоризират мозъчния тръст Институт за право и обществена политика и няколко журналисти като чужди агенти и да обявяват медията "Проджект Медиа" за нежелана организация. Споменава се и случаят на групата за защита на гражданските права Команда 29, която според ЕС, е преустановила работата си в резултат на натиск и необосновани обвинения.

Още от "Политика"

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени