ЕС ще обсъди новата си стратегия към Русия - "Отблъскване, сдържане, включване"

ЕС възнамерява да противодейства на предполагаемите опити на Русия да се намесва в делата на държавите от ЕС и съседните страни

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел
Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Източник: EC

На срещата на върха на 24-25 юни държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз ще обсъдят новата стратегия на към Русия, трите ключови дума на която ще бъдат "отблъскване, сдържане, включване". Стратегията беше предложена от Европейската комисия на 16 юни. Това заяви в началото на седмицата Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Люксембург.

 

"Обсъдихме и Русия. Някои министри говориха за документа, който представих при подготовката за срещата на върха, който ще включва стратегическа дискусия. Надявам се, че срещата на върха на ЕС ще одобри документа", каза той. Борел подчерта, че срещата на лидерите на 27-те страни от ЕС ще бъде до голяма степен посветена на отношенията с Руската федерация. "Не мисля, че срещата на върха на ЕС ще се занимава задълбочено с отношенията с Турция, тъй като тя ще бъде изцяло фокусирана върху отношенията с Русия", каза той, отговаряйки на въпроса дали отношенията с Анкара ще бъдат включени в дневния ред на срещата.

 

Според тази стратегия ЕС възнамерява да противодейства на предполагаемите опити на Русия да се намесва в делата на държавите от ЕС и съседните страни, да ограничи нарастващото влияние на Русия в Европа и в света, което може да противоречи на интересите и ценностите на ЕС и в същото време да включи Русия в диалог по въпроси от взаимен интерес: климата, борбата срещу пандемията, уреждането на регионални и международни конфликти.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени