ЕС заплаши Лукашенко с нови санкции заради мигрантите

Само през юли са регистрирани над 2000 случая на незаконно навлизане на територията на членуваща в ЕС Литва през границата й с Белару

Александър Лукашенко
Александър Лукашенко Източник: Twitter

Ден преди годишнината от избухването на протестите срещу управлението на беларуския президент Александър Лукашенко Европейският съюз заплаши Беларус с допълнителни санкции, предаде ДПА. "ЕС е готов да обмисли по-нататъшни мерки в светлината на фрапиращото пренебрегване от страна на режима на международните му ангажименти", заяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

 

С принудителното и незаконно приземяване на самолет на "Райънеър" в Минск през май и използването на мигранти за политически цели, режимът продължава да отправя предизвикателство към международните норми, допълни Борел. Той имаше предвид това, че само през юли са регистрирани над 2000 случая на незаконно навлизане на територията на членуваща в ЕС Литва през границата й с Беларус. Според ЕС това се прави умишлено от правителството в Минск.

 

Лукашенко открито заплаши в отговор на санкциите на Брюксел да позволи на хора от страни като Ирак, Афганистан и Сирия да преминават границата. На 9 август се навършва една година от президентските избори в Беларус. Тогава Лукашенко бе прогласен за победител с 80,1 процента от гласовете въпреки многобройните обвинения в изборни измами.

 

След изборите избухнаха масови протести, придружени от насилие. ЕС вече не признава Лукашенко за президент и през последните месеци наложи санкции заради репресиите срещу гражданското общество и демократичната опозиция в Беларус.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени