Ето как се прави - Латвия демонтира МОЧА в Рига, руските военнопрестъпници си го прибират

Паметникът на съветските войници в Рига е наричан "стълб на окупацията"

Паметникът на съветските войници в Рига
Паметникът на съветските войници в Рига Източник: Twitter

Сеймът на Латвия гласива промени в законодателството на страната, които премахват юридическите преграи пред демонтажа на разположения в район Пардаугава паметник на съветските войници войник (аналог на софийския МОЧА, бел. ред.). Това  съобщава  информационна агенция LETA, цитирана от Gordonua. 

 

Става дума за преустановяването от 16 май т.г. на чл. 13 от Споразумението между Латвия и Русия от 1994 г. Този член изискваше от Латвия да осигурява запазването на руските мемориали и паметниците на нейна територия. 

 

Паметникът в Рига, който местните политици наричат "стълб на окупацията", ще бъде премахнат колкото може по-бързо. Вече е започнало събиране дарения за неговия демонтаж - само за денонощие сумата е достигнала 193 000 евро, пише Delfi. 

 

Първият зам.-председател на международния комитет на Съвета на Федерацияна на Русия Владимир Джабаров заяви пред журналисти, че при демонтаж на паметника в Рига, Русия ще си го прибере. 

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени