Евродепутатът Илхан Кючюк: Ветото на Австрия за Шенген е несправедливо

Той организира протест във Виена

Илхан Кючюк
Илхан Кючюк Източник: ДПС

Ветото на Австрия е несправедливо. България отговаря на критериите от 2011 година и за нас пълноправното членство в Шенген е безалтернативно. Това заяви лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк.

 

Пред NOVA тази сутрин, Кючюк беше категоричен, че приемането на България в Шенген до края на тази година трябва да се постави на всички формати.

 

Един от начините е да се говори публично и да се упражнява демократичен натиск, според Кючюк е на площадите – демонстрация, която той заедно с румънския му колега Влад Ботош и Хелмут Брандщетер от австрийската либерална партия NEOS, ще покажат днес във Виена.

 

"Отказът за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство предизвиква разочарование и неудовлетвореност сред гражданите, които с право се стремят към същите права като другите държави от ЕС. Демонстрацията цели да покаже желанието ни, както и желанието на гражданите на нашите държави, за пълна интеграция, единство и премахване на дискриминационните бариери, които вярваме, ще срещнат разбиране и в не малка част от австрийското общество. Тук не става въпрос само за Шенгенското пространство, а за признаването, уважението и спазването на принципите на равенство и солидарност в Европейския съюз. Това е колективен глас, изискващ справедливост", категоричен е Кючюк.

 

Чрез социалната мрежа Фейсбук евродепутатът призовава всички граждани, които усещат това вето като несправедливо третиране и пречка към пълното европейско обединение, да се присъединят към демонстрацията. 

Още от "Политика"

Делян Добрев и Христо Гаджев със залп срещу Денков и Тагарев

Реакцията им дойде след като  правителственият пресцентър информира, че "министър-председателят Николай Денков и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени