Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ-СДС Асим Адемов специално за Zonanews: Холмайер и Ленаерс заявиха, че е немислим арест на опозиционен лидер по слухове и по приказки на един криещ се в Дубай олигарх, чрез злоупотреба с власт на вътрешен министър

Пратениците на ЕНП в България призовават властите да спазват закона, да уважават неутралитета на Европейския прокурор и да не си позволяват да злоупотребяват с името на Европейската прокуратура

Асим Адемов
Асим Адемов

Интервю на Живка Кехайова с Асим Адемов

 

Преди броени минути изпратените от ЕНБ в България евродепутати, които да се запознаят с казуса с арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов, дадоха отчет за мисията си и запознаха колегите си с наученото и изводите от него. 

 

Пратениците бяха Моника Холмайер - евродепутат и председател на парламентарната комисия по бюджетен контрол и Йерун Ленаерс - евродепутат и говорител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. За това какви са изводите им разговаряме с Асим Адемов.

 

Г-н Адемов, какво са констатирали колегите Ви при разговорите си с представителите на българските институции?

Заседанието на групата на ЕНП в Европейския парламент дори тече още, но в първата част Моника Холмайер и Йерун Ленаерс ни запознаха с резултата от проучванията си на фактите в България. Според тях това е един наистина огромен скандал.

 

Недопустимо е в страна, членка на ЕС без заповед на прокуратурата, без абсолютно сигурни доказателства, да се арестува лидер на основната опозициона сила. Не по-малко недопустимо е, че при тези си действия властта у нас е злоупотребила със самата Европейска прокуратура, замесвайки името на Кьовеши.

 

Според тях това нанася голяма вреда на Европейския прокурор. Наблегнаха на факта, че всичко предприето от властите е против правилата в една демократична страна и установените съдебни практики, които трябва да се спазват. Призовават властите да спазват закона, да уважават неутралитета на Европейския прокурор и да не си позволяват да злоупотребяват с името на Европейската прокуратура.

 

Колегите направиха паралел и с това, че ако само преди година подобно нещо бе направено от правителството на Бойко Борисов и от самия него като действащ премиер - да заповяда ареста на лидера на опозиционна сила, отзвукът би бил страшен, докато в момента има една много странна тишина и в България, и в европейското пространство по отношение на един такъв огромен скандал.

 

Да се арестува лидер на опозиционна сила, подчертаха те, трябва да има безспорни доказателства. Немислим е арест по слухове и по приказки на един криещ се в Дубай олигарх и наблегнаха на злоупотребата с власт на вътрешния министър Бойко Рашков. ЕНП подкрепя борбата с корупцията и върховенството на закона и точно затова тази борба трябва да е на базата на безспорни доказателства.

 

Вашето мнение какво е?

Подкрепям колегите, анализът и изводите им. Радвам се, че не са се подвели по внушенията на властта, вникнали са дълбоко в нещата и са разбрали каква е истината. Схванали са добре, че желанието на властта в България е да демонстрира пред Европа, а и пред българите, че се бори  с корупцията, опитвайки се да прехвърли отговорността за всяка и всякаква корупция върху предишния премиер, включително погазвайки по драстичен начин закона.

 

Лозунгът на протестиращите преди година и половина беше именно да се спазва върховенството на закона. Настоящата власт дойде с обещанието да спазва и наложи върховенството на закона, а по абсолютно безскрупулен и срамен начин го погазва. 

 

Трудно е и звучи направо абсурдно това министър-председател в страна от ЕС да вика в кабинета си вътрешен министър и органите на МВР и да им заповядва да бъде арестуван лидер на опозиционна сила.

 

Това да стане не само без неопровержими доказателства, а на практика без събрани доказателства, при нарушение на цялата законова процедура само, за да може да отчете някакъв политически дивидент и да позакрепи разклатените си позиции.

 

Вчера изтекоха 100-те дни власт на правителството. Възможно ли е бързането да е било именно с цел нещо да се отчете вчера?

Явно търсят някакъв, какъвто и да е начин да измият лицето си, защото виждаме, че доверието в това правителство се е сринало само за 100 дни. 60% от хората не одобряват това правителство, видяхме в проучванията и доверието ще се срива все повече, особено при подобни опити за закрепяне.

 

Как изглежда това правителство, тези 100 дни, погледнати от Европейския парламент?

Изглеждат като 100 загубени дни, дори катастрофални дни. Поразява нереалната оценка на случващото се, на събитията, на фактите от страна на премиера Кирил Петков. Според него, чухме го вчера, нещата вървят в правилната посока, само не достатъчно бързо. Той е доволен от посоката на промяната.

 

Ако за него злоупотребата с власт, погазването на закона и в голям процент необоснованото покачване на цените, е правилната посока, следва ли вече да сме сигурни, че въпросната промяна е в посока на една отдавна отминала епоха, която си мислехме, че сме надраснали и загърбили. 100 дни провал неминуемо вече се усещат от все повече хора. Виждаме, че го усещат и онези, които повярваха в капацитета на тези млади хора, а се оказа, че те са тотално некомпетентни.

 

Не стига, че светът се тресе от войната в Украйна, не стига, че жестоката агресия на Русия унищожава животи, а и икономическите последствия от нея се усещат в целия свят, ами България си докара още една беля, освен независещите от нея. 

 

В този невероятно тежък момент за целия свят, да управляват България тези тотално неадекватни и неподготвени хора, с този министър-председател, с този министър на вътрешните работи, с този състав на Министерски съвет, е буквално нещастие.

 

Точно в такова тежко време България има нужда от лидер, способен да обедини нацията максимално и да действа в неин интерес, така че да излезе с най-малко щети. А какво се случва - на фона на войната между Украйна и Русия, в България се отварят вътрешни войни, за да бъде тотално разделена нацията - връх на посредствеността в управлението.

 

Как Ви изглеждат позициите на нашите управляващи, на президента ни, като управляващи държава - член на ЕС и държава - съюзник в НАТО? Възможно ли е България да бъде адекватна на политиките на ЕС и НАТО при толкова колебливост?

Възможно е, но не с това правителство. Премиерът Кирил Петков казва: "Ние говорим в един глас с НАТО и ЕС", но тези му думи са по-скоро плод на желание, а не на реалност. Всъщност позицията на България в момента се формира от желанията и гласа на БСП и на президента Румен Радев, за съжаление, а те не само не са в синхрон с позициите на НАТО и ЕС, а са в асинхрон. Сякаш България се опитва с тарикатлък да излъже ЕС и НАТО, че е лоялен партньор, но хората там никак не са наивни.

 

Напротив, отчитат много точно как реагираме в сюблимни моменти. Колебливата позиция няма да донесе позитиви, напротив, ще донесе огромни негативи, когато войната приключи. И тук е големият грях на "Демократична България".

 

Аз от другите партии не очаквам кой знае каква сериозна политика. Популистките ПП "Има такъв народ" и несъществуващата партия "Продължаваме промяната" нямат ресурс за сериозна и адекватна на времето политика. БСП си знаем на какво е способна.

 

И затова подчертавам голямата вина на "Демократична България", че в името на властта и няколко министерства, се превърна в патерица на подобно вредно управлеие. Сигурен съм, че в утрешния ден на извънредни избори, към каквито се върви, избирателите на ДБ ще я накажат за предателството.

 

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени