Евродепутатът Петър Витанов: БСП е във фалит, намира се на абсолютното дъно

Исторически най-нисък резултат, исторически най-малко народни представители, най-малка подкрепа, добавя той

Петър Витанов
Петър Витанов Източник: Petarvitanov.eu

Дори изкуственият интелект не може да прогнозира ходовете на ръководството на БСП, те са изключително нелогични и непоследователни. Това каза пред "Фокус" ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов. В момента работата на Витанов в Брюксел е свързана с предложения за законодателство за изкуствения интелект, тема, която беше във фокуса на ЕП през изминалите дни. Пред "Фокус" той коментира и вариантите за съставяне на правителство, както и дали БСП ще има роля за решаването на политическата криза.

"Виждам изход след местните избори. Това е теза, която застъпвам вече повече от половин година. Смятам, че политическите партии правят тънки сметки за предстоящия местен вот, който ще гарантира съществуването и функционалността на една партия за следващия период от четири години, и затова не предприемат стъпки към обединение на този етап", прогнозира Петър Витанов.

"На мен ми е неприятно да виждам, че БСП изцяло е изпаднала извън политическата картина. Основният наратив в момента е дали ще управлява първата, или втората партия, дали ще се сменят, а в рамките на шегата, и дали едната ще управлява зимата, а другата лятото. Но БСП изглежда на този фон дори по-нежелан партньор от ДПС", коментира Петър Витанов вариантите за правителство.

 

"Няма защо да се заблуждаваме - БСП се намира на дъното, на абсолютното дъно, 8%. Исторически най-нисък резултат, исторически най-малко народни представители, най-малка подкрепа – малко над 3% от всички хора имащи право на глас. БСП никога не е била толкова зле през последното столетие. БСП в момента се е превърнала в партия консервативна и националистическа по най-добрите десни европейски традиции", добави евродепутатът.

 

"Съжалявам, че просто всички млади хора, всички хора, които имаха различно мнение, са изхвърлени, изтласкани. За съжаление сякаш се маргинализирахме като политическа партия, защото изконсумирахме петото ни място и има хора, които са удовлетворени от това, че изобщо са в парламента. И това, което виждам аз, и нещо, за което страшно много ме боли, е, че няма съпротивителни сили. Имунната система я няма. Ние бяхме последната останала партия, която работи колективно. Съвсем скоро видях в Агенцията по вписване, че БСП си има собственик. Разбирате ли, собственик! И неговото име е Корнелия Нинова", каза Витанов.

 

Петър Витанов предупреди, че партията се намира в тежко финансово състояние. "Българската  социалистическа партия отдавна е във фалит. Не знам те какъв бюджет обсъждат на държавата без някой да им обръща внимание, но добре би било да се обсъди и бюджетът на БСП, защото някой ще трябва да връща дълговете след това. Тези хора ще си тръгнат, ще си вдигнат шапката, тях не ги интересува, тясното ръководство се вълнува само, дали ще запази позицията си на депутат, ако може да влезе във властта, и на министър", коментира той. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени