Евродепутати питат Европейската комисия за отпадане на контрола на пристанищата по Дунав

Емил Радев и Андрей Новаков настояват ЕК да се произнесе дали речните граници и пристанища влизат в обхвата на споразумението за Шенген

Андрей Новаков
Андрей Новаков Източник: ПП ГЕРБ
Европейската комисия да се произнесе изрично дали речните граници и пристанища влизат в обхвата на споразумението за частично и поетапно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. За това настояват евродепутатите от ГЕРБ-СДС/ЕНП Емил Радев и Андрей Новаков с въпрос до Европейската комисия, след като във всички официални документи на Европейския съюз се говори за "премахване на граничния контрол по вътрешните морски и въздушни граници". 
 
Писменото запитване до Еврокомисията идва след редица въпроси и сигнали от български превозвачи, които и до днес прекарват часове и денонощия в чакане на опашка за фериботните връзки с Румъния при пунктовете Оряхово - Бекет и Силистра - Кълъраш. 
 
Емил Радев
Емил Радев Източник: ПП ГЕРБ
"Бизнесът основателно повдига този въпрос, защото още от Пакет Мобилност насам превозвачите са свикнали да четат европейските правила дума по дума, за да разберат какво точно се иска от тях и да не понасят щети от санкции и глоби. След като години наред тези фирми търпят загуби от чакане по опашки за контрол на ГКПП, е съвсем логично и сега бизнесът да се пита договорката за частично приемане в Шенген обхваща ли всички водни граници – и морските, и речните", коментира Андрей Новаков. 
 
"Неведнъж сме показали, че пълноправното членство на България в Шенгенското пространство е сред основните ни приоритети. Сухопътният Шенген остава наша важна цел, затова борбата не свършва с договореното частично приемане, но настояваме то да бъде ясно тълкувано и прилагано", заяви Емил Радев.  
 
Двамата евродепутати считат, че е логично контролът на речните пристанища да е премахнат в рамките на вече постигнатите договорености  за поетапно присъединяване на България в Шенген. В същото време настояват Европейската комисия да се произнесе по този въпрос преди влизането в сила на споразумението на 31 март тази година. 
 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени