Евродепутатите от ГЕРБ-СДС с остра реакция пред евролидерите заради намушкания българин в РСМ

Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов подчертават, че езикът на омразата спрямо европейска България и българите, както и агресията предизвикана от омраза, не са европейски ценности

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС
Евродепутатите от ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС поискаха остра реакция от лидерите на европейските институции след намушкването в Скопие на българин преди футболен мач. В отворено писмо, адресирано до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, шефа на ЕК Урсула фон дер Лайен, еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и председатели на парламентарни комисии в ЕП, евродепутатите излагат фактите около случая.

 

Те подчертават, че това са сериозни нарушения на правата на човека, породени от омраза, и осъждат агресивното отношение към българите. Според евродепутатите тази агресия не е резултат на футболни емоции, а от постоянното нагнетяване на враждебно отношение към България от политиците в Северна Македония, медиите и академичните среди там.

 

Те отбелязват, че политиката на омраза към България, която от много години водят политици в РСМ, вече е поразила и много от гражданите. Припомнят се редица нападения над български културни клубове в Северна Македония, нападения над граждани с българско самосъзнание, както и недопускането на българска делегация - включително на евродепутата Андрей Ковачев - в страната.

 

Изтъква се, че характерният за РСМ език на омразата, който е констатиран в доклади на Европейската комисия и в резолюции на Европейския парламент, вече е преминал в действия, породени от омраза към България и българите.

 

"Това негативно отношение към европейска България и дискриминацията на македонските българи в Северна Македония са издигнати в степен на държавна идеология, която повтаря всички познати от историята негативни и неприемливи практики от времето на комунистическия режим в Социалистическа федеративна република Югославия", предупреждава се в писмото.

 

Според евродепутатите инцидентът показва ескалацията на дългогодишната антибългарска политика в РСМ, която вече е поразила и много от гражданите. Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Емил Радев и Александър Йорданов подчертават, че езикът на омразата спрямо европейска България и българите, както и агресията предизвикана от омраза, не са европейски ценности.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени