Европейската комисия отправя препоръка към България за предпазлива политика по националното финансиране на текущите разходи

Препоръчва се фискалната политика да бъде насочена към постигане на разумни и предвидими средносрочни фискални позиции

Европейска комисия
Европейска комисия Източник: Twitter

В областта на фискалната политика Европейската комисия отправя препоръка за предпазлива политика по националното финансиране на текущите разходи.  ЕК оценява и прогнозата за фискалните параметри за дефицита и дълга на България за настоящата и следващата година. Препоръчва се фискалната политика да бъде насочена към постигане на разумни и предвидими средносрочни фискални позиции.

 

Относно План за възстановяване и устойчивост, ЕК отправя препоръки за намаляване зависимостта от внос на изкопаеми горива, ускоряване развитието на възобновяема енергия и диверсифициране на източниците за доставка на газ чрез увеличаване на междусистемните връзки със съседните държави.

 

Според Министерство на финансите: " разходите по консолидираната фискална програма остават в изискуемия по закон лимит от 40 % от БВП. Като се изключат временните разходи в отговор на пандемията, увеличените енергийни цени и предоставянето на подкрепа за бежанците от войната в Украйна, дефицитът за 2022 г. се очаква да бъде в рамките на 3-процентното ограничение".

 

Не е посочено как точно ще се изключат въпросните разходи, след като са факт и колко временни са те. 

 

 

Още от "Политика"

ГЕРБ-СДС: Внасяме доклад за изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт и пътна безопасност!

Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна за по-голямата част от обществото ни. Да пиеш алкохол и да се качиш на колата не е инцидент, а съзнателно решение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени