Фалшиво видео с гласа и образа на премиера опитва да събира лични данни

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление, уточняват от правителствената информационна служба

Премиерът Николай Денков
Премиерът Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Манипулирано видео с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков се разпространява в социалната мрежа Facebook. То изглежда като обръщение към нацията и цели да събере неправомерно лични данни на потребителите като предпоставка за участие в инвестиционна схема. За да засили усещането за достоверност, фалшивото видео е представено като извадка от новинарска емисия. Това съобщиха днес от правителствената информационна служба.

 

Уточнява се, че министър-председателят никога не е призовавал никого да предоставя свои лични данни по никакъв повод. "Предупреждаваме гражданите по никакъв повод да не предоставят личните си данни в социалните мрежи, както и да сигнализират на ГДБОП при съмнения за киберпрестъпления на имейл report@cybercrime.bg или на телефон 0885 525 545", се казва в съобщението.

 

Злоупотребата с образа на премиера е докладвана на МВР като киберпрестъпление, уточняват от правителствената информационна служба.

 

В последните седмици излязоха няколко създадени от изкуствен интелект видеа с образа и гласовете на популярни личности. От "Нова телевизия" съобщиха за злоупотреба с лицето и гласа на техния новинар Лилия Мустакова. Жертви станаха и водещите на новините на БНТ Аделина Радева и Ангел Бончев.

Още от "Политика"

Делян Добрев и Христо Гаджев със залп срещу Денков и Тагарев

Реакцията им дойде след като  правителственият пресцентър информира, че "министър-председателят Николай Денков и премиерът на Украйна Денис Шмигал почетоха паметта на защитниците на Украйна, загинали във войната

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът Николай Денков пристигна в Украйна, за да потвърди подкрепата на страната ни две години след руската агресия

В Киев премиерът е придружен от министрите на правосъдието, на енергетиката, на околната среда и водите, заместник-министри на външните работи и отбраната, както и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Прочетете повече прочетете повече

Мария Габриел на аудиенция при Н.В. крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания

Акцент на дискусията бяха подобряването на търговско-икономическото сътрудничество, новите технологии и иновациите, сътрудничеството в сферата на отбраната и др.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени