Фандъкова: ЧЕЗ е присъединила фаталната будка срещу хвърчаща бележка

На същото място са премахвани незаконни кабели и през 2019 г.

Брифинг на Софийска община
Брифинг на Софийска община Източник: bTV

ЧЕЗ е присъединила злополучната будка за ядки и цветя в София, в близост до която от токов удар почина нелепо 16-годишно дете, към електроснабдителната мрежа на базата на хвърчаща бележка. 

Това обяви кметът Йорданка Фандъкова на извънреден брифинг за резултатите от проверката, разпоредена след инцидента. Главният архитект Здравко Здравков обясни, че хвъращата бележка, послужила на ЧЕЗ като основание за включване на павилиона, е служебна бележка, издадена от главния архитект на район "Триадица", като е подписана със запетайка, тоест от заместник. На базата на тази нищо незначеща според законодателството хартия ЧЕЗ е позволил на павилиона да се присъедини към мрежата от другата страна на бул. "Акад. Иван Гешов", от страната на Хиподрума, пред блок 120. Така собственикът е седнал и е опънал един дълъг кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на "Улично осветление", през която минават слаботокови кабели. Още едно голямо нарушение", обясни Здравков. Не е ясно кой е поставил запетайката на служебната бележка. От думите на Здравков стана ясно, че тя е издадена през 2011 г., на друга фирма - "Нетуно-Пламен Бочев". "Няма такова чудо като пускане на обект със служебна бележка. Служебната бележка е приравнена на билет за баня. Това е пълен абсурд", коментира Здравков. 

 

В договора за присъединяване, сключен от ЧЕЗ още през 2011 г. с първата фирмата-нарушител, е изрично споменато, че за да се подаде електричество, трябва да има няколко документа – въвеждане в експлоатация на самите съоръжения, за въвеждане в експлоатация на обекта. Този обект е абсолютно незаконен и за него няма удостоверение за въвеждане в експлоатация. Има издадена само една хвърчаща бележка от архитекта на район "Триадица". Така и аз ще се присъединя към хората, които задават въпроса как ЧЕЗ подава ток към незаконни обекти, бе категорична кметът Фандъкова. В последствие през 2016 г. фирма "Нетуно-Пламен Бочев" е продала павилиона на "Дениа 2016", която има договор с болницата от 2016 г. И за "Дениа 2016" след тази продажба има документ от ЧЕЗ, като и тук се предоставя ток без налично удостоверение за въвеждане в експлоатация. 

 

Кметът Йорданка Фандъкова обвини и администрацията на район "Триадица", защото не са приключили започната процедура за премахване на незаконен обект. Павилионът е установен като незаконен през 2018 г., но процедурата е върната е от строителния контрол за отстраняване на пропуски. Тя в последствие така и не е помръднала, като район "Триадица" обясни това с поискана и неполучена информация от областтната управа и болницата. Фаднъкова обаче е категорична, че неполучаването на информация не е причина да не се придвижи преписката. Кметицата натърти, че общината се опитва да контролира преместваемите обекти, като от септември е пратила 6 места за получаване на информация до врайон "Триадица" , но такава така и не дошла. Никаква информация не подал и район "Панчарево".  

Първият виновен е този, който е разрешил захранването на този незаконен обект. Вторият виновен е човекът, положил кабела на място в нарушение на всички нормативи, без необходима дълбочина и спазване на изискванията за безопасност, бе категоричен и главният архитект Здравков.  

 

На брифинга стана ясно и чия е шахтата. Тази шахта е отпреди 20 години, изградена с изграждането на булеварда. Тя се използва за кабелите на светофарната уредба, които са положени с одобрен проект съгласно нормативната уредба, напълно изправни. Има налични и кабели на опетатори – телекомуникационни, обясниха от обкината. На същото място обаче през юли, 2019 година са били премахвани назаконни кабели и то такива, които захранват същите обекти. "Незаконният кабел е излизал от каналната мрежа към светофарен стълб и отива към павилиона. Премахването на светофарния стълб е довело и до премахването на всички незаконни кабели към момента", обясниха от общината. Не е ясно как и от кого е прокаран допълнително кабелът след това отстраняване. Последната проверка на шахтата е била в края на 2020 г., като резултати от нея не бяха обявени. "Разследването трябва да установи кои кабели са били налични при последната проверка. Обекновено тези проверки показват изправна ли е каналната мрежа, дали има чужда собственост, и дали има установено незаконно преминаване", обясниха от Столична община.  Шахтите се контролирали два пъти годишно. 

Фандъкова е разпоредила спешно процедурата по премахване на всички незаконни павилиони в района да бъде предвижена и приключена. Главният архитект Здравко Здравков прехвърли цялата вина за неуредиците около незаконните павилиони на районният главен архитект, който не е проследил и спазването на издадените схеми за поставяне на три от будките на територията на тротоара пред болницата, за които все пак има документация. Фандъкова пък изтъкна, че отговорност трябва да носи и районният инспектор, който не е видял съвсем очевидно вървящия по оградата кабел. 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени