Фандъкова представи бюджет от 1,884 млрд. лв. за 2021 г.

Залагаме бюджет от 1,884 млрд. лв. за 2021 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на бюджета на Общината за 2021 година

Йорданка Фандъкова
Йорданка Фандъкова

Кметът на София обясни, че предстоят представяния и обществено обсъждане на бюджета за 2021 г., като се надява до средата на февруари да бъде гласуван и одобрен от Столичния общински съвет. По думите й бюджетът е напрегнат, но реалистичен и ще позволи изпълнението на поетите ангажименти в програмата й.

Йорданка Фандъкова обясни, че 1.884 млрд. лв. е заложеният бюджет за 2021 г. От тях 1.375 млрд. лв.  са средства за текущи дейности и държавно делегирани дейности, в които влизат увеличение на заплатите на учителите, социални работници и в здравеопазването.

„509 млн. лв. е размерът на Капиталовата програма на София, като над 50% - 296.3 млн. лв. са безвъзмездните средства, които сме привлекли по европейските програми.

"Стратегически цели и стратегическа инфраструктура – това отличава бюджетът на София за 2021 г. Предлагаме за обсъждане и приемане бюджет, който е фокусиран върху краткосрочното постигане на 3 стратегически за мен и за София цели", каза Фандъкова.

Първата е стратегическа инфраструктура на София, без да се намаляват, а увеличавайки спрямо 2020 г. средствата за ремонт в кварталите.

"Втората стратегическа цел, която трябва да постигнем в кратък срок, е осигуряване на места в детските градини на всички деца от 3 до 6 годишна възраст. В бюджет 2021 залагаме 65,7 млн. лв. за изграждане, разширение и основни ремонти на детски градини, ясли и училища", обясни столичният кмет.
Другият стратегически приоритет за София, който отбеляза Йорданка Фандъкова, е подобряване качеството на въздуха и чистотата на града. За чист въздух общината смята да похарчи 200 млн. лв. през годината. Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв. Поръчката за климатици, радиатори за газ, топлофициране и пелетни печки, които ще предоставяме безплатно, вече е обявена. Надяваме се, че още тази година ще започне подмяната на вече одобрените домакинства, като започнахме отново да набираме заявления на желаещи граждани.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени